Fokkers ABC - van idee tot de dracht
U bent van plan uw teef te laten dekken? Dierenkliniek Causus heeft 20 jaar ervaring in het begeleiden van fokkers. Naast een persoonlijke begeleiding zijn er een aantal zaken die standaard moeten gebeuren:
Voor de loopsheid:
- Neem contact op met de rasclub en /of St Hubertus om de voorwaarden te kennen waaraan u en uw hond moeten voldoen om te mogen fokken.
- Check of uw hond geen genetische risico’s loopt op bepaalde ziektes van het ras. Daarvoor kunt u de nodige onderzoeken laten uitvoeren bv: radiografie van de heupen, ellebogen, schouders, DNA testen, oogonderzoek, hartonderzoek… Verschillend van ras tot ras zijn er een aantal onderzoeken die verplicht of optioneel zijn om de genetisch gezondheid van de hond te controleren.
- Zorg ervoor dat uw hond goed gevaccineerd en ontwormd is en dat zij behandeld is tegen vlooien en teken.
- Controleer het dieet van uw hond. Kwalitatieve voeding en de juiste voedingssupplementen helpen om de cyclus te ondersteunen.
- Zorg ervoor dat uw hond in goede vorm is. Obesitas heeft een negatieve invloed op fertiliteit.
- Behandel huid- , oorziektes en tanden van uw hond. Deze zijn de belangrijkste bronnen van infecties.
Tijdens de loopsheid:
- Laat de teef gynaecologisch onderzoeken tijdens de eerste dagen van de loopsheid. Op die manier kunnen er anatomische veranderingen of infectie van de geslachtsorganen uitgesloten of behandeld worden.
- Werk samen met uw dierenarts om het juiste tijdstip voor de dekking te bepalen.
- Bespreek met uw dierenarts en de eigenaar van de dekreu of u voor uw hond kiest voor een natuurlijke dekking of kunstmatige inseminatie.
- Vergeet niet om de teef te laten vaccineren tegen herpesvirus! Wij vaccineren 1 week na de dekking en herhalen dit vaccin 1 week voor de bevalling.
- Check of uw teef drachtig is. De eerste echografie om te checken of de teef drachtig is kan al na 21 dagen na de dekking gebeuren.
- Controleer of de dracht zonder problemen verloopt. Dit wordt individueel per geval bekeken. Bv. in gevallen van vermoedelijke hypoluteïnisatie (risico op miskraam door te lage progesteron) wordt progesteron regelmatig gecheckt tijdens de dracht.
- Neem contact op met uw dierenarts bij de minste twijfel.