cataract bij de hond

Iedereen kent wel de honden die met grote wit openstaande pupillen rondlopen. Dit zijn honden met cataract. Cataract is meestal een ouderdomsaandoening maar komt ook voor naar aanleiding van een aantal ziektes.

   Chucky, Labrador Retriever van 11 jaar oud, beide ogen cataract.

Ontstaan van cataract

Elke niet natuurlijke witting of troebeling van de lensvezels en/of kapsel wordt catarct of grauwe staar genoemd. Cataract wordt in het algemeen veroorzaakt door een verminderde zuurstofopname en daardoor een verhoogde wateropname van de lens. Dit veroorzaakt aanvankelijk een zwelling van de lens, met later uitdroging van de lens. We onderscheiden drie soorten cataracts.

 • Immature cataract : is een cataract waarbij we de diepere delen van het oog nog kunnen zien.

 • Mature cataract : is een cataract waarbij we de diepere delen van het oog niet meer kunnen zien. De hond is blind.

 • Hypermature cataract : is een cataract waarbij de lensinhoud gaat oplossen waardoor de hond zijn lens weer opklaart.

 

 Hier zie je goed hoe de lens de stralen tegenhoudt.

 

behandeling van cataract

Er zijn verschillende methodes om een lens te verwijderen. De beste techniek is de lens te "verpulveren" met een soort hoogfrequent trillende staaf.

 • Lensextractie

Hierbij wordt de lens via een insnede in het hoornvlies op zijn geheel eruit gehaald. De cornea wordt half geopend en met een speciaal haakje halen we de lens naar buiten. Daarna wordt de cornea gehecht en wordt de voorste oogkamer opgespoten met fysiologisch serum.

 • Paeco emulsificatie

De chirurgische techniek bestaat hierin dat de lens verwijderd wordt via een kleine insnede van 3mm, waardoor het mogelijk is de lens op te zuigen (= phaco-emulsificatie). Hierna wordt een plooibaar kunstlensje in het lenszakje geplaatst.

Door deze kleine insnede is het mogelijk te werken zonder plaatsen van draadjes daar de wonde zichzelf afsluit. Dit geeft een vlugge visusrecuperatie op enkele dagen of zelfs de dag na de operatie.

De vroegere methode bestond erin dat de lens naar buitengebracht wordt en een kunstlens ingebracht door een grotere opening, waardoor de wonde moet gehecht worden met draadjes en de genezing en visuele recuperatie langer duurt.

Patientselectie

 • De eigenaars moeten de investering willen doen om de operatie te betalen.
 • Gelijk welke infectie in het oog moet van voordien onder controle zijn.
 • De retina moet gecontroleerd worden om retina atrofie, honden met retina atrofie zien niet meer, ook niet na een cataract operatie.
 • De patient moet een goed handelbare hond zijn want na de operatie is er nazorg. Wees hierin eerlijk met jezelf.
 • De hond moet voor de rest in goede conditie zijn. Andere ziektes, zoals diabetes, moeten onder controle zijn.
 • Als de eigenaar EN de hond goede kandidaten zijn dan is waard om de operatie te doen.