Gedragsstoornissen bij honden

We mogen de termen 'ongewenst gedrag' en 'gedragsstoornissen' niet als eenzelfde categorie beschouwen. Vaak worden ze verward, omdat ze beiden onder de gedeelde noemer van gedragsproblemen gekend zijn.

Ongewenste gedragingen zijn volledig normaal, maar kunnen vervelend zijn voor de mens. Denk maar aan honden en katten die uw meubilair als hun favoriete speeltje of krabpaal beschouwen, of een hond die de hele buurt bij elkaar blaft... Deze gedragingen zijn situatie gebonden, of worden vanuit de omgeving van het dier gestuurd. Om deze gedragingen te voorkomen, kunnen we preventief te werk gaan.

Met gedragsstoornissen daarentegen wordt pathologisch of abnormaal gedrag bedoeld. De focus ligt op het woord stoornis, hier hebben we dus te maken met een ziektebeeld. Deze gedragingen kunnen bv. ontstaan ten gevolge van chronische stress of trauma’s, en verdienen zeker de nodige aandacht.

Op Dierenkliniek Causus krijgen we vaak vragen over zowel ongewenste gedragingen als gedragsstoornissen bij huisdieren. Vooral bij honden lijken deze zich regelmatig te manifesteren.  Als dierenarts gaan wij uiteraard eerst en vooral een medische oorzaak uitsluiten.  Plotse, onverklaarbare gedragsstoornissen kunnen immers een gevolg zijn van  fysieke pijn, een hersentumor, enz.  Door middel van bv een CT scan van de hersenen kunnen we deze zaken aantonen of uitsluiten.

Is er geen medische verklaring, dan gaan we samenwerken met een gedragstherapeut.