Operaties bij honden

Als uw huisdier geopereerd moet worden is het van belang dat u op de hoogte bent van de juiste zorg rondom de operatie. Om ons werk als dierenarts en/of dierenarts assistente goed en efficiënt te kunnen doen is het van belang dat u uw huisdier in een bepaalde verzorgingstoestand aanbiedt voor een operatie, maar de zorg ná een operatie is van minstens even groot belang.

Sterker nog, het succes van een operatie hangt voor een groot deel af van deze nazorg. Die nazorg zal in de meeste gevallen voor een groot deel op u als eigenaar neerkomen, omdat wij ernaar streven om uw huisdier na een operatie zo spoedig mogelijk naar huis te laten gaan. In een vertrouwde omgeving met bekende mensen zal het herstel van uw huisdier namelijk het meest voorspoedig verlopen.

Wij zullen er natuurlijk alles aan doen om u daarin zo goed mogelijk te begeleiden. Zo zullen we bijvoorbeeld met u (een) afspra(a)k(en) maken ter controle van uw geopereerde hond of kat. Of we onderhouden contact over uw huisdier via de telefoon. Verder krijgt u na een operatie instructies van onze paraveterinair over de verzorging van uw huisdier.
Deze hand-out kunt u beschouwen als een leidraad en geheugensteuntje voor u als verzorger van uw huisdier.

In specifieke gevallen zullen we enigszins afwijken van deze aanwijzingen, maar dat zal dan altijd zorgvuldig met u worden doorgesproken voor en/of na de operatie.

Verzorging voor de operatie

Laat uw hond kort voor de operatie goed uit. De hond kan tijdens de narcose de urine en ontlasting niet goed ophouden, hetgeen voor ongemakkelijke en onhygiënische situaties kan zorgen. Bovendien kan bij buikoperaties een volle blaas of een endeldarm vol ontlasting de chirurg behoorlijk in de weg zitten.  Zorg dat uw hond schoon is voor de operatie. Dus eventueel een dag voor de operatie even in bad of onder de douche.

Bij langharige honden de vacht even goed uitborstelen, zodat deze minimaal klit. Dit is vooral van belang bij het scheren voor de operatie. U moet zich bovendien realiseren dat het ná de operatie gedurende een bepaalde periode wellicht onhandig en/of pijnlijk kan zijn om dan te moeten borstelen.

Houd uw hond nuchter voor de operatie. Dit betekent dat u uw hond de avond vóór de dag van de operatie om ongeveer 18:00 uur voor het laatst eten mag geven. De hond mag wel gewoon water drinken na die tijd. Dit nuchter houden is van belang om braken tijdens de narcose te voorkomen, hetgeen gevaarlijk kan zijn in verband met de kans op verslikken.

De dag van de operatie

Geef u hond een rustige en veilige ligplaats, om de narcose uit te slapen. Dus niet teveel herrie of andere huisdieren en kinderen in de omgeving van de hond. En niet op een verhoging (bijvoorbeeld een bank) of in de buurt van een trap in verband met het feit dat de hond de eerste uren na de narcose nog wat wiebelig op de poten zal staan.  Houd de hond warm. Dit is vooral ook van belang bij het vervoer van de kliniek naar huis.

Geef de hond nog geen eten, de kans bestaat dat de hond nog misselijk is van de narcose en dus gaat braken na het eten. U mag wel een klein beetje water neerzetten. In de meeste gevallen zal de hond nog geen dorst hebben, omdat er altijd via een infuus vocht wordt toegediend tijdens de operatie in onze kliniek.

Laat uw hond 1 of 2 even kort naar buiten, om te plassen of om mest te maken.  Houd grote honden aan de lijn, een kleine hond kunt u eventueel ook naar buiten dragen.

Causus TPO of bekkenkanteling

De dagen na de operatie

U moet op een aantal zaken letten :

 1. Laat de hond aan de leiband uit. De eerste 2-3 dagen korte stukjes lopen met uw hond, daarna kunt u de duur van de wandeling weer langzaam opvoeren.
 2. Laat uw hond niet springen (bijvoorbeeld in de auto) en niet spelen met andere honden gedurende 10 dagen na de operatie.
 3. Doe uw hond niet in bad of onder de douche en laat hem/haar zeker niet zwemmen de eerste 10 dagen na de operatie.
 4. Zorg ervoor dat uw hond niet kan likken, bijten of krabben aan de operatiewond. Dit kan voorkomen worden door middel van een kraag, een t-shirt of rompertje (kleine hond). Bij een wond aan de poot kan een verband, sok of schoentje van pas komen. Honden kunnen in zeer korte tijd een wond volledig open krabben of bijten als u er even niet bij bent!
 5. Controleer de wond 1 x per dag. Wees hierbij alert op roodheid, zwelling, bloedingen en ontstekingsvocht of etter. Neem bij twijfel over de wondgenezing contact met ons op.
 6. Controleer 1-2 x per dag de temperatuur de eerste 3-5 dagen. U kunt er overigens van uitgaan dat als uw hond fit is en goed eet dat er dan geen sprake is van koorts.
 7. Geef de medicijnen die u voor uw hond heeft meegekregen volgens voorschrift. Lukt het niet om de medicijnen in te geven, of zijn er andere problemen neem dan contact met ons op. Vooral in het geval van een antibioticumkuur is het van belang dat de kuur niet voortijdig wordt onderbroken.

CONTACT OPNEMEN als :

Neem telefonisch contact met ons op indien:

 • Uw huisdier de dag na de operatie nog niet wil eten of drinken.
 • Uw huisdier braakt.
 • Uw huisdier na de narcose te lang sloom blijft of ondertemperatuur heeft.
 • Er problemen zijn met de wond(genezing).
 • Uw huisdier koorts heeft (temperatuur boven de 39°C).
 • Uw huisdier bleke slijmvliezen heeft.
 • Uw huisdier blijk geeft van pijn.
 • Er problemen zijn met het ingeven van de medicijnen.
 • U ergens over twijfelt!!!

Een telefoonnummer : 00 32 (0)59 25 00 08