Patiënt van de maand: Shiva

 

 

 

 

 

Shiva, een super lieve CV van 9 jaar, kwam voor een tweede opinie naar dierenkliniek Causus. Ze had melkkliertumoren en kon enkel nog druppelend plassen.  Een CT scan bevestigde het vermoeden van een gezwel ter hoogte van de urineleider en de blaasuitgang en er werd ook een kleine nodule in de milt gevonden.

Shiva was klinisch zeer goed en haar baasjes waren vastbesloten haar nog niet te laten gaan. Ze wilden er 100% voor gaan en Shiva alle kansen geven.

Zo begon chirurg Dr Koen Vandendriessche met zijn team aan een heuse marathoningreep:

Shiva's buik werd geopend via een incisie op de middellijn. De blaas werd geledigd en eierstokken, baarmoeder en baarmoederhals werden verwijderd. Daarna werd de milt, mét het gezwel, opgezocht en verwijderd. De urethra werden opgezocht, vrij geprepareerd en afgezet over de blaashals. De blaas werd gehecht in twee fasen: eerst de mucosa (slijmvlies van de blaas) en daarna muscularis (spierlaag van de blaas) en serosa (buitenste vlies van de vlaas). Toen werd de vagina verwijderd, met bijkomende urethra en cervixstomp. een stuk dunne darm van 7 cm werd geïsoleerd dmv een darmresectie met nietjes. Die 7 cm dunne darm werd aan de antimesenteriale zijde doorgesneden en gehecht aan een catheter van 3.3 mm. Er werd een mucosatunnel gemaakt aan de rechterzijde van de blaas waar doorheen de dunne darm getrokken werd en vastgehecht aan de mucosa van de blaas. Via een steekincisie aan het ventrale abdomen werd de dunne darm eveneens naar buiten gebracht en vastgehecht aan de huid. De blaas werd gehecht met 4.0 en gecontroleerd op lekkage. De spieren en subcutis werden gehecht en  de plaats waar de vagina zat  werd na controle op rectale perforatie gehecht.

Shiva deed het zeer goed op de recovery. Haar baasjes kwamen elke dag op bezoek en werden aangeleerd hoe ze het stoma van Shiva moesten reinigen en ledigen. Shiva mocht mee naar huis en al heel snel leerde ze hoe ze zelfstandig via haar stoma kon plassen!

Ondertussen werden ook Shiva's melkkliertumoren verwijderd en doet ze het super. Ze geniet samen met haar baasjes volop van elke dag van haar 'tweede leven'!

Opgelet, de operatie foto's zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers!

 

 

Comments are closed.