Patïent van de maand: Suzanne

Kleine Suzanne, een Jack russeltje van 9 maand, werd door haar dierenarts doorverwezen naar Dierenkliniek Causus voor een CT-scan. Ze dronk veel en plaste vaak binnen, was vaak heel erg slap en moest braken. Er was een sterk vermoeden van een PSS: PortoSystemische Shunt.

Een portosystemische shunt is een bloedvat dat de poortader verbindt met de vena cava caudalis (achterste holle ader), die naar het hart loopt. Zo’n shunt is normaal niet aanwezig, het is dus een extra aangelegd bloedvat.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het gevolg van een shunt zal duidelijk zijn: het poortaderbloed stroomt grotendeels door de shunt buiten de lever om naar de achterste holle ader. Daarmee komen ook de giftige stoffen vanuit de darmen direct in het lichaam terecht. Een dier met zo’n aangeboren shunt wordt daardoor eigenlijk langzamerhand vergiftigd.
Suzanne had daardoor last van braken, zeer veel drinken, vaak plassen en een slechte adem.

Het bloedonderzoek toonde sterk verstoorde leverwaarden en een CT scan bevestigde de aanwezigheid van de PSS. De baasjes besloten om Suzanne alle kansen te geven en ze werd onmiddellijk geopereerd. De operatie verliep zeer vlot en Suzanne herstelt zienderogen!

Comments are closed.