Ademhalingsproblemen bij Bulldog

Vaak worden kortsnuitige honden zoals de Franse en Engelse Bulldog, mopshond enz… - geconfronteerd met specifieke gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld problemen met de ademhaling.  Vaak lijken deze problemen onschuldig: uw hond snurkt, ademt en hijgt kort en luid.  Een voorbeeld: deze Engelse Bulldog vertoont erg duidelijke symptomen.

 

Het voorbeeld uit het filmpje is een sterk voorbeeld wetenschappelijke termen wordt één van deze problemen het “Brachycephalic obstructive airway syndrome,” afgekort “BOAS” genoemd.  Dit is een zogenaamde “multifactoriële aandoening” die door anatomische en functionele afwijkingen gekenmerkt is en resulteert in een reeks klinische symptomen. Afhankelijk van de ernst van de afwijkingen hebben we te doen met verschillende symptomen. Traditioneel is de ziekte verdeeld in primaire en secundaire afwijkingen :

 • Primaire afwijkingen omvatten een te lang zacht gehemelte, stenotische (te nauwe) neusgaten en tracheale hypoplasie (de luchtpijp die onder ontwikkeld is)
 • Secundaire afwijkingen zijn onder meer de keelholte die kan inklappen en de amandelen die naar buiten gezogen worden in de keelholte.

Recente studies met geavanceerde beeldvorming hebben het belang aangetoond van voorste en achterste afwijkende neusgangen. Eigenlijk is het niet de lengte maar veel eerder de dikte van het zacht gehemelte die de problemen veroorzaakt.

CT-onderzoeken toonden aan dat het belangrijkste verschil tussen brachycefale en normale honden de dikte was in plaats van de lengte van het zachte gehemelte. Cumulatieve vernauwing van de bovenste luchtwegen als gevolg van de anatomische afwijkingen leidt tot verhoogde weerstand tegen luchtstroom. En zoals we hebben gezien, leidt dit tot dynamische veranderingen, waaronder snellere stroomsnelheden, turbulente luchtstroom en buitensporige negatieve druk. Wat op zijn beurt leidde tot verhoogde weerstand tegen luchtstroom. En zo begint de cyclus opnieuw.

De voorkomen van gastro-intestinale aandoeningen bij brachycefale honden is zeer hoog met gerapporteerde percentages van ongeveer 90%. Dit manifesteert zich meestal als hypersalivatie (teveel speekselen), regurgitatie of braken die chronisch kan zijn.

Het inschatten van de ernst van de aandoening bij brachycefale rassen kunnen we als volgt in kaart brengen :

 1. Neusgaten: Stenose van de opening plus afwijkende neusgangen resulteren in een duidelijke vernauwing van de luchtwegen. De neus is de plaats van de grootste weerstand tijdens inspiratie en brachycefale honden hebben bijvoorbeeld 6x meer weerstand in vergelijking met beagles.
  Ondanks de toegenomen weerstand zullen die honden nog steeds door de neus inademen, zelfs tijdens het hijgen. Er is een bijna volledige nasale obstructie nodig om de overstap naar orale inspiratie te forceren.
 2. Zacht gehemelte: Overmatig weefsel in de oro- en nasopharynx belemmert de luchtweg in zowel inspiratie als expiratie. Het zacht gehemelte is meestal lang en meer belangrijker veel te dik aan de basis van het zacht gehemelte. Dit is de plaats waar het zacht gehemelte over gaat naar het harde gehemelte. De Cavalier King Charles zijn echter een uitzondering omdat ze meestal alleen een te lang zacht gehemelte hebben.
 3. Larygeale collaps: Er zijn drie fasen in laryngeale collaps :
  1. Fase I is eversie van de laryngeale sacculi
  2. fase II is er verlies van stijfheid en is er mediale verplaatsing van het arytenoïde kraakbeen
  3. fase III er is een volledig dichtklappen van deze kraakbenen
 4. Hypoplastische of onderontwikkelde luchtpijp: Dit komt voor bij ongeveer 40% van de brachycefale honden.
 5. Gastro-intestinale afwijkingen:
  bij brachycefale rassen zien we gelijktijdig bij het BOS syndroom volgende GI afwijkingen : oesofagitis (37%), gastritis (89%), hyperplasie van het slijmvlies van de pylorus (maaguitgang)slijmvlieshyperplasie (86%) en diffuse ontsteking (53%).

Chirurgische correctie van het BOAS syndroom

Het doel van een operatie is de ademweg zo vrij mogelijk te maken rekening houdend met het feit dat de smalste plaats bepalend is voor het resultaat.

 1. Neusgaten: Er zijn veel technieken om de neusgaten te verbreden. Wij gebruiken daarvoor een laser zodat we eigenlijk het teveel aan weefsel gaan verpluveren. De eerste dagen kan dit wat roder zien maar wij hebben daar toch het beste resultaat mee.
 2. Afwijkende neusgangen: de behandeling van zowel voorste als achterste afwijkende neusgangen kunnen met de laser gecorrigeerd worden.
 3. Zacht gehemelte: Om de nasofaryngeale obstructie geassocieerd met het te lange en te dikke zachte gehemelte te corrigeren kan er een gevouwen palatoplastie van het zacht gehemelte worden uitgevoerd. Dit is een techniek die we graag gebruiken omdat die met dezelfde ingreep zowel de dikte als de lengte van het zacht gehemelte gaat corrigeren. Deze techniek heeft veel voordelen. Het uitvoeren is een grotere uitdaging dan het gewoon inkorten van het zacht gehemelte maar is het zeker waard.

Na de ingreep kon onze Franse Bulldog 'Cale' gewoon ademen zoals blijkt uit het filmpje van net na de operatie:

Comments are closed.