CT Scan – Hoe gaan we te werk?

Bij een CT-scan, ofwel computed tomografie, wordt er gebruik gemaakt van Röntgenstralen.
De scanner heeft een opening en daar wordt de tafel met de patiënt doorheen geschoven. Aan de ene kant van de opening bevindt zich een stralingsbron, aan de andere kant een detector die de Röntgenstralen opvangt. De stralen gaan dwars door de verschillende weefsels van de patiënt, die de stralen in een verschillende mate absorberen. De detector geeft deze verschillen in absorptie door aan een computer, die hieruit een beeld creëert. Niet alleen de beenderen, maar ook de weke weefsels (organen, spieren, vet…) worden zo zichtbaar gemaakt. Bepaalde processen, zoals tumoren, kunnen bovendien nog duidelijker zichtbaar gemaakt worden door het injecteren van een contraststof in een ader. De bloedvaten van een tumor laten de contraststof beter door, waardoor de tumor wit “aangekleurd” wordt.

Om uw huisdier te scannen moet het uiteraard volledig stil blijven liggen, anders krijgen we bewogen en niet betrouwbare beelden.
Daarom gaat uw dier steeds onder volledige narcose. De scan is echter zo snel dat deze narcose maar heel kort moet duren (max 15 min voor een zeer grote hond)

Comments are closed.