Huidproblemen bij kortsnuitige rassen

Huidproblemen Brachycefale rassen.

Door de grote huidplooien op de kop zijn er vaak ontstekingen tussen de plooien op te merken (intertrigo). Dit komt doordat de huidplooien tegen elkaar schuren en zo zorgen voor roodheid, irritatie, jeuk en een ontstekingsreactie. De huid wordt vochtig en pijnlijk en zo ontstaat er een bacteriële infectie van de huid. Dezet moet altijd behandeld worden met aangepaste medicatie. Bij erge gevallen van chronische infecties die niet onder controle te krijgen zijn met medicatie is een esthetische ingreep nodig om de huidplooien in te korten.

Een ander vaak voorkomend huidprobleem is pododermatitis (ontsteking van de tussenteenhuid). Dit kan zich uiten door erge roodheid, bruinverkleuring tussen de tenen en rode bulten die erg pijnlijk zijn. Dit kan voorkomen aan 1 poot of aan meerdere poten.

Staartplooidermatitis. Door een te korte en misvormde staart kan de huid errond gaan ontsteken. Dit gaat ook gepaard met een bacteriële ontsteking die erg pijnlijk is. Indien deze niet onder controle te krijgen is met medicatie kan een staartamputatie noodzakelijk zijn.

Brachycephale rassen zijn ook gevoeliger aan allergieën (voedselallergie en/of atopie (omgevingsallergie)). Deze klachten kunnen seizoensgebonden of het hele jaar door voorkomen. De honden hebben erge jeuk.  Ze krabben zich en zo ontstaan ontstekingen en bacteriële huidinfecties, alopecie (kale plekken), verdikkingen van de huid, oorontstekingen, bruinverkleuring van de huid door te likken (door jeuk), roodheid aan de ogen.  Oorontstekingen worden meestal veroorzaakt door een gistinfectie genaamd Malassezia.

Comments are closed.