Uw huisdier onder narcose

Uw huisdier moet onder narcose.

Uw huisdier wordt binnenkort onder narcose gebracht voor een onderzoek of een ingreep.
Wij doen daarom standaard een aantal testen om zeker te zijn dat alle organen goed functioneren, om de narcose goed te kunnen verwerken.

Meten is weten!

Vier belangrijke redenen om uw huisdier voor de narcose te laten testen:

  1. U laat uw dier met een gerust gevoel achter! Onderzoek vooraf kan immers medische risico's verminderen
  2. Uw dier kan (helaas) niet praten: Een dier dat gezond lijkt kan symptomen van een ziekte of afwijking verbergen. Een huisdier kan bv tot 75 procent van zijn nierfunctie verliezen voordat er verschijnselen zichtbaar worden.
  3. Verminder de risico's: Als de uitslagen van de testen normaal zijn, kunnen we met een gerust hart verder gaan. Als de uitslagen echter afwijkend zijn, kunnen we de anesthesie-procedure aanpassen, of andere voorzorgsmaatregelen treffen om het risico van eventuele complicaties zo klein mogelijk te houden.
  4. De gezondheid van uw huisdier in de toekomst: De resultaten van deze testen komen in het medische dossier van uw huisdier en kunnen dan later weer gebruikt worden als basis voor eventuele verder onderzoeken.

Om de beste narcose te kiezen kunnen wij vooraf volgende zaken testen:

Hematologie: Complete bloedtelling (CBC)

Een CBC geeft gedetailleerde informatie over rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Het totale aantal witte bloedcellen en hun vorm (telling en differentiatie) zeggen iets over de  aanwezigheid van stress, ontsteking, infecties of het onvermogen deze te bestrijden, en leukemie.

Biochemie: Pre-anesthetisch Panel (PAP)

Alkalische fosfatase (ALKP): een enzym dat in meerdere weefsels voorkomt, zoals in de lever en de botten. Verhoogde hoeveelheden AP kunnen wijzen op oa leverziekten en op de ziekte van Cushing.
Totaal eiwit (TP): Het totaal eiwit kan veranderen door uitdroging en afwijkingen aan de lever, nier of maagdarmkanaal.
Ureum (BUN): Ureum wordt geproduceerd door de lever en uitgescheiden door de nieren. Abnormaal hoge spiegels kunnen wijzen op nierziekte of dehydratatie en lage spiegels kunnen in verband worden gebracht met leverziekte.
Alanine Aminotransferase: (ALT): een enzym dat verhoogd is door leverziekte of leverbeschadigingen
Creatinine: Creatinine is aan afvalproduct van de spieren en wordt door de nieren uitgescheiden. Verhoogde hoeveelheden kunnen wijzen op nierafwijkingen of verstopping van het urinewegsysteem.
Bloed Glucose (GLU): hoge waarden kunnen op suikerziekte wijzen. Bij katten kunnen hoge waarden door stress komen. Lage waarden kunnen wijzen op leverafwijkingen, infectie of bepaalde tumoren.

Electrolyten

Natrium, Kalium, chloride: een goed balans van deze electrolyten is onmisbaar voor de goede gezondheid van uw huisdier. Afwijkende hoeveelheden kunnen levensbedreigend zijn. Onderzoek van de electrolyten is van belang bij de beoordeling van braken, diarree, uitdroging en cardiale (hart) symtpomen.

Urineonderzoek (UA)

Urine bevat afvalproducten van veel organen, zoals de nieren, de lever en de alvleesklier. afwijkende hoeveelheden van deze bijproducten kunnen oa wijzen op suikerziekte, lever- en nierafwijkingen.

Electrocardiogram (ECG)

Het electrocardiogram meet de hartslag en het electrisch ritme. Bepaalde afwijkende ritmes en hartslagsnelheden kunnen nadelig zijn voor dieren onder narcose.

Endocrinologie (T4)

Thyroxine (T4 - schildklierhormoon) Bij volwassen en oudere katten komt een te hard werkende schildklier relatief veel voor. Bij honden is juist een te traag werkende schildklier en bekend probleem. Beide problemen zijn een bedreiging voor de gezondheid. Testen is vooraf belangrijk voor katten boven de zeven jaar.

Andere testen

Hartworm: dit zijn parasieten die zich in het hart, de grote vaten en de longen kunnen ophouden. als ze niet behandeld worden kunnen ze levensbedreigend zijn.

Gamma-Glutamyl Tranferase (GGT) Verhogingen van dit leverenzym wijzen op cholestatis (galstuwing)

Testen voor de hond

Lipase (LIPA): Verhoogde niveau's hiervan in het bloed, in combinatie met bijbehorende symtomen, kunnen een aanwijzing zijn voor pancreatitis, maagdarmziektes of gebruik van bepaalde medicatie.

tekenziektes: Veel voorkomende door teken overdraagbare ziektes, zoals de ziekte van lyme, ehrlichiosis en anaplasmosis, kunnen ernstige ziekte veroorzaken.

Algemeen gezondheidsprofiel (GHP) = PAP + volgende testen:

Albumine (ALB): Een eiwit dat door de lever geproduceerd wordt. Verlaagde hoeveelheden kunnen op chronische lever-of nierafwijkingen wijzen, op maagdarmziekten of darmparasieten zoals haakwormen.

Cholesterol (CHOL): Verhoogde hoeveelheden worden gevonden bij vele afwijkingen, zoals lever- en nierafwijkingen en bij een te traag werkende schildklier.

Bilirubine (TBIL): Bilirubine is een avalproduct van hemoglobine (de stof die bloed zijn rodekleur geeft en in de rode bloedcellen zit) en een bestanddeel van gal. Bilirubinespiegels in het bloed zijn nuttig bij het onderzoek naar leverziekte en kunnen mogelijk helpen bij het karakteriseren van anemie.

Amylase (AMYL): Een enzym geproduceerd door de alvleesklier (ook wel pancreas genoemd) De alvleesklier sheidt amylase uit om de vertering te bevorderen. Verhooogde hoeveelheden in het bloed kunnen wijzen op afwijkingen aan de alvleesklier.

Fosfor (PHOS: Verhoogd bij nieraandoeningen

Calcium (CA2+): Verhoogde hoeveelheden zien we bij ziekten van de bijschildklier en de nieren, of als aanwijzing voor bepaalde soorten tumoren.

 

 

 

 

 

Comments are closed.