CT-scan, een uitzonderlijk toestel om diagnosen te stellen

Hoe werkt een CT-Scan?

Het principe is tamelijk eenvoudig. Aan de ene kant van de patiënt bevindt zich een röntgenbron, aan de andere kant een röntgendetector.

De bron geeft een smalle bundel straling af die in een rechte lijn door de patiënt heen gaat en door alle weefsels waardoorheen hij passeert wordt verzwakt. De sterkte van de resterende straling wordt gemeten door de detector.  Dan worden de bundel en de detector heel iets verschoven en wordt een nieuwe meting gedaan.

Uiteindelijkheid krijgt men een groot aantal metingen waarbij van iedere meting precies bekend is waar de detector en de bron zich bevonden.

Nu maakt de computer een 2-dimensionaal array aan, een denkbeeldig raster van eenheidscellen, b.v. een vierkant van 100 x 100 cellen die allemaal overeenkomen met een stukje weefsel van 2x2 mm in het vlak waarin gemeten is. Een manier om hieruit de oorspronkelijke röntgendichtheden van de weefsels terug te berekenen is het terugprojectie-algoritme : van een meting wordt de dichtheid genomen, en gekeken door hoeveel en welke cellen deze straal gepasseerd is.

Door al deze berekeningen aan elkaar te koppel krijgen we als het ware een afgietsel van het te onderzoeken object.

Een CT-scan maakt dus dunne schijfjes van het te onderzoeken object. Zo kunnen we door met een contraststof te werken gemakkelijker aandoeningen diagnosticeren.

Hoe gaat het in zijn werk bij ons?

Uw huisdier komt binnen op een afgesproken tijdstip en krijgt eerst een prikje om te suffen, daarna wordt deze volledig in slaap gedaan.  We werken meestal met een contraststof en daarom houden we de dieren liefst een nachtje over om riscio's te vermijden.

Enkele voorbeelden

Hier ligt een van onze patienten met een vermoedelijke hersentumor onder de CT-scan. Het kruis geeft de zone weer waar er gescand wordt.

  

Zo ziet een beeld van de CT-scan eruit. Hier herken je de beide ogen gemakkelijk.

  

Een Ct-scan van een Herder met een vier voudige degenartieve Hernia en een scan van het middenoor van een Franse Bulldog met scheve kopstand.