Parvovirose of braken en diarree bij puppies met dodelijke afloop

Parvovirose is de meest dreigende en meest overdraagbare ziekte bij pups. Het is een aandoening om bang van te zijn.
Wij worden veel geconfronteerd met Parvo Virose (zo'n 100 gevallen per jaar) en zijn als de dood als er weer een nieuw geval is. Meestal betekent dit de dood voor de pup.
Alhoewel er nu een nieuw hoopgevend medicament, Virbagen Omega, op de markt is die toch een goede behandeling blijkt te zijn voor Parvo Virose.

Wat is Parvovirose?

Canine Parvo Virose infectie is een systemische infectie die heel het lichaam aantast. Bij puppies zien we voornamelijk de maagdarmvorm die zich uit in braken en bloederige diarree.


Laika kwam binnen met parv als ze 2.5 maanden oud was

De infectie wordt overgedragen van pup tot pup door allerlei contact besmettingsbronnen. Meestal is de mest van de geinfecteerde pup de bron van besmetting. Het virus kan verschillende organen aantasten maar meestal wordt het maagdarmstelsel aangetast. Braken en diarree zijn het gevolg.
Soms zien we puppies waarbij de infectie op het hart slaat met plotse sterfte tot gevolg.

Parvo Virus is uitermate besmettelijk en kan heel goed tegen de warmte en de koude. Het kan ook overgedragen worden door de handen, schoenen, kleren van de verzorger.

Symptomen.

Van de ene op de andere dag hebben de besmette puppies erge diarree, meestal bloederig. De overgrote meerderheid van de pups gaan ook braken en hebben erg veel slijm in de mond. Ze kwijlen constant. De hondjes willen niet meer eten en weigeren dwangvoeding.
Ze drogen snel uit en sterven snel.
De moedermelk speelt een belangrijke rol in de bescherming van de puppie tegen parvo virose. In de moedermelk zijn immers de antistoffen aanwezig die nodig zijn om het parvo virus te neutraliseren. Hoe beter de teef gevaccineerd is hoe langer de antistoffen aanwezig zijn in de melk, hoe langert de pup beschermd is.

Diagnose

De diagnose kunnen wij meestal maken adv de klinische symptomen. De reuk van de mest van parvo pups is heel typisch. We hebben hier ook een ELISA test die je in een paar minuutjes vertelt of de pup Parvo heeft of niet.

Eerst wordt er een meststaaltje genomen via de anus in het rectum, deze swab wordt in een oplossing gebracht en goed geschud. Daarna worden 4 druppels van dit medium in het testschaaltje gedruppeld. Na 1 minuut hebben we de uitslag.

 
 

 
Dit is een positieve Parvotest

Behandeling

Een pup behandelen met parvo is een delicate bedoening.
Wij zijn uitgerust met isolatie lokaal waar we 7 pups in isolatie kunnen houden.
Deze kennels hebben allemaal een druppelteller en zijn uitgerust met air-conditioning .


Isolatiekennels met druppeltellers

Een druppelteller dient ervoor om een constant en afgemeten hoeveelheid vloeistof te geven aan een patient. Hierdoor kunnen we de vloeistofbalans perfect onder controle houden.

Preventie.

Als preventie zijn de vaccinaties onontbeerlijk. Wij op de kliniek gaan de pups vaccineren in een 6-9-12 weken schema.

  • op 6 weken krijgen ze een vanguard DA2Pi-CPV en een pneumodog
  • op 9 weken krijgen ze een Vanguard DA2PI-CPV Lepto en een pneumodog
  • op 12 weken krijgen ze een Vanguard DA2PI-CPV Lepto


Laika wordt hier voor de tweede keer gevaccineerd.