wratten bij de hond – papillomatose

Papillomatose bij de hond is de naam voor een wildgroei van wratten op het slijmvlies van de mond bij een jonge hond. Deze slijmvlieswratten worden veroorzaakt door het zogenoemde papilloma virus.

De ‘tumoren’ zijn vrijwel altijd goedaardig en verdwijnen meestal op de (lange) duur spontaan. Ze zijn sterk gepigmenteerd (zwart of bruin), roze, licht
bruin of wit. Het komt niet vaak voor en wordt meestal wel uitgemaakt voor een kwaadaardig proces, dit dus geheel ten onrechte. Zelden ontwikkelen deze woekeringen zich tot kwaadaardige gezwellen.

De symptomen

Mogelijke symptomen zijn :

  • Verminderde eetlust.
  • Speekselen en stinken uit de mond.
  • De wratachtige gezwelletjes kunnen door de hele mond verspreid zijn, meestal zien we ze op de overgang huid naar slijmvlies rond de gehele mond, lippen, tong, verhemelte, strottenklep, keel en bovenste deel van de slokdarm.
  • Er kunnen soms wel 100 ‘kleine bloemkooltjes’ in de mondholte zichtbaar zijn. De wratten kunnen beschadigd worden, gaan bloeden en geïnfecteerd raken; soms kunnen ze de keel of luchtpijp blokkeren. Heel sporadisch zien we deze gezwelletjes op de oogleden en in de neusgaten. De aangetaste dieren zijn in de meeste gevallen verder niet algemeen ziek.

De duur van de ziekte

De incubatietijd, de tijd tussen het oplopen van de ziekte en het optreden van de symptomen duurt doorgaans 1 – 8 weken. De wratachtige woekeringen verdwijnen in de meeste gevallen spontaan tussen 1 – 5 maanden; er zijn gevallen bekend waarbij de woekeringen 24 maanden of langer blijven bestaan.

De behandeling

Men weet, dat de ziekte in de meeste gevallen vanzelf geneest, maar men weet ook, dat het soms heel lang kan duren. In een aantal gevallen ondervinden honden er last van. Bovendien vinden de meeste eigenaren het een niet esthetisch gezicht.
Redenen genoeg om niet met de armen over elkaar te zitten en te proberen het ziekte verloop te versnellen.

Operatieve verwijdering van de wratten is in principe mogelijk.
In veel gevallen ziet men na verwijdering toch weer nieuwe woekeringen ontstaan, in andere gevallen zijn er zoveel wratten, dat er geen beginnen aan is.
Als men besluit tot operatieve verwijdering is laserchirurgie een goede methode. Deze methode is nieuw in de diergeneeskunde, maar heeft veel toekomst.
Andere methoden zijn: het op de traditionele manier wegsnijden (en wondjes dichtbranden) of het verwijderen van de wratten met een elektrisch mes (elektrochirurgie). De hier en daar geadviseerde cryochirurgie (bevriezen) raden wij af.

Besmettelijkheid

In principe is papillomatose besmettelijk voor andere honden.
Maar honden met een goed immuunsysteem, en dat geldt in principe voor alle gezonde volwassen honden, zullen niet zo gauw de verschijnselen krijgen, de besmettingskans is zeer klein.

Jonge honden met een minder sterk immuunsysteem zullen wel vatbaar zijn voor besmetting. Het is verstandig om al besmette honden te scheiden van honden die gevoelig zouden kunnen zijn voor besmetting.

Voor de mens is papillomatose bij de hond is niet besmettelijk. Er is dus geen kans, dat u of uw kinderen dezelfde verschijnselen zullen krijgen als de besmette hond.