Impetigo

Inleiding en pathogenese

De aandoening wordt gezien bij jonge honden tot ongeveer 1 jaar. De pathogenese is onduidelijk maar waarschijnlijk spelen een slechte voeding, slechte hygiëne, endoparasieten, of virale infecties een predisponerende rol.
Impetigo is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën. De twee belangrijkste bacteriesoorten zijn streptokokken en stafylokokken (Staphylococcus aureus). De stafylokokken kunnen impetigo met blaren veroorzaken. Impetigo is vooral een ziekte van jonge dieren, die gemakkelijk van de een op de ander wordt overgebracht en dus erg besmettelijk is. De kans daarop is groter wanneer er veel dieren bij elkaar zijn, zoals in kennels.
Ook bij verminderde hygiëne, bij een wondje op de huid en bij dieren die al een huidziekte hebben, zoals eczeem of schurft, is de kans op het ontstaan van de infectie groter. Meestal echter zijn dieren met impetigo verder geheel gezond.

Ook volwassenen dieren kunnen impetigo krijgen, vooral wanneer ze al een huidaandoening hebben.

Klinisch beeld

Vooral op de buik, de liezen en in het axillaire gebied zien we talrijke pustulae. Er is vrijwel geen sprake van jeuk.

Diagnostiek

Op basis van de anamnese, het klinische beeld en de leeftijd van de hond is de diagnose te stellen.

Therapie en prognose

Men dient zo mogelijk de primaire oorzaak weg te nemen of te bestrijden. Daarnaast kan worden behandeld met antibacteriële shampoos, zonodig ondersteund door antibiotica per os gedurende 2-3 weken.