nasale pyodermie

Inleiding en pathogenese

De oorzaak van deze zeldzame pyodermie is soms onbekend, maar meestal het gevolg van locaal trauma of wroeten in de grond.


Een typische vorm van nasale pyodermie of furunculose bij een zwarte herder

Daarnaast ziet men nasale pyodermie als complicatie van een dermatophyteninfectie (bijvoorbeeld Trichophyton mentagrophytes), als overgevoeligheidsreactie op medicamenten, bij demodicose en als gevolg van insectenbeten.

klinisch beeld

Een nasale pyodermie manifesteert zich als een folliculitis c.q. furunculose (dus met een uitbreiding in de omgeving van de haarfollikels), die uitsluitend wordt gezien op de neusrug en het gebied van de neusvleugels. De primaire laesies bestaan uit papulae en pustulae; de aandoening verloopt meestal snel en is erg pijnlijk. Een nasale pyodermie komt vooral voor bij jachthonden en de Duitse herder. Het klinische beeld lijkt soms op dat van een autoimmuundermatose.

Diagnostiek

Het klinische beeld en het acute progressieve verloop zijn karakteristiek voor de nasale pyodermie.


Ringvormige furunculose en een detail van de letsels thv de lippen.

Een bacteriologisch- en een cytologisch onderzoek zijn geïndiceerd om de pathogene verwekkers op te sporen. Als insectenbeten de oorzaak zijn ziet men vaak een eosinofiele ontstekingsreactie.

Therapie en prognose

Allereerst moet de eventuele primaire oorzaak worden bestreden. Daarnaast zal een antibioticumkuur gedurende 6 tot 8 weken nodig zijn, samen met een topicale behandeling met milde antiseptische oplossingen.
Is er sprake van een eosinofiele furunculose dan is het gebruik van corticosteroïden geïndiceerd. Gezien de vaak heftige pijn is het gebruik van pijnstillers geïndiceerd. De prognose van de aandoening is meestal gunstig, waarbij het herstel gepaard gaat met littekenvorming.