Exocriene Pancreas Insufficientie (EPI)

EPI is een aandoening van de pancreas die we niet zo regelmatig zien bij de hond. Toch is EPI een belangrijke aandoening omdat deze ziekte vroeg onderkend moet worden willen we een goede behandeling kunnen instellen. De hoofdsymptomen zijn vermageren, grote hoeveelheden mest, diarree en een ruw haarkleed.


Links zie je een chronische pancreas onsteking met EPI tot gevolg, rechts is het een pancreastumor bij een Golden Retriever die zorgde voor de EPI

Wat doet de pancreas normaal?

De pancreas is een klier gelegen onder de maag in de bocht van de dunne darm.


De pancreas ligt in een bocht vd maag en dunne darm.

Ze is uitwendig één geheel maar inwendig bestaat ze uit twee delen : het endocriene deel en het exocriene deel.

 • Het endocriende deel is verantwoordelijk voor de productie van insuline en glucagon die verantwoordelijk zijn voor de regeling van het bloedsuikergehalte. Afwijkingen hierin leiden tot diabetes.
 • Het exocriene deel is verantwoordelijk voor de productie van enzymes die het voedsel gaan verteren. Deze enzymes zijn amylase om zetmeel te verteren, lipase om vetten te verteren en trypsine om eiwitten te verteren.
  Al deze enzymes zitten in speciale granules in het exocriene deel van de pancreas : de "acinar cells". Op het moment dat het voedsel van de maag naar de dunne darm komt, gaan deze granules hun inhoud vrijgeven in de dunne darm en kan het voedsel verteerd worden.


Dit is een acinus van de pancreas in het exocriene deel


Dit zijn de eilandjes van Langerhans in het endocriene deel

EPI ook maldigestie genoemd

Bij honden is de meest voorkomende oorzaak van EPI is "pancreatic acinar atrophy". Hierbij is het exocriene deel van de pancreas niet bestaande. Er is een zekere vorm van erfelijke aanleg voor EPI bij de Duitse Herder en de Collie.

Foto 1 : Een acute pancreatitis kan ook EPI veroorzaken.
Foto 2 : Dit is erge pancreas atrofie bij een Cane Corso met EPI

Bij poezen zien we EPI na een chronische pancreatitis.

Diagnose

Aan de hand van de klinische symptomen :

 • Grote hoeveelheden licht gekleurde mest
 • Polyfagie, veel eten
 • Vermageren
 • Ruw Haarkleed

Aan de hand van een degelijk bloedonderzoek :

TLI-Test :

Deze test was een doorbraak in de diagnose van EPI. Hierbij meten we de Trypsine activiteit in de bloedbaan. Bij normale honden meten we een zekere activiteit van die trypsine. Bij honden met EPI is er geen activiteit want er wordt geen trypsine geproduceerd.

Vitamine B12 en Foliumzuur :

 • Het foliumzuur zal gestegen zijn in de bloedbaan. Bij EPI komen er altijd meer bacteriën voor in de dunne darm, deze gaan meer foliumzuur produceren waardoor de concentratie gaat stijgen in de bloedbaan.
 • Het Vitamine B12 zal gedaald zijn in de bloedbaan door een verhoogde opname door de bacteriën in de dunne darm.

behandeling

 • Via de voeding gaan we extra verteringsenzymes bijgeven. Deze zijn commercieel te koop onder de naam Pancrex. Beter is echter nog verse varkenspancreas te geven. 125 gram ongekookte verse pancreas per 15kg twee maal per dag. De behandeling is levenslang.
 • Als voeding gaan we een goed verteerbare voeding geven zoals Eukanuba Intestinal formula. Deze voeding heeft een laag vet- en vezelgehalte.
 • Veel EPI patiënten hebben ook last van bacteriële overgroei in de dunne darm waardoor er vitamine B12 deficiëntie kan ontstaan. Om deze reden gaan we een antibioticatherapie geven om de bacteriële overgroei te genezen en een vitamine B12 supplement om de vitamine B12 deficiëntie tegen te gaan.