Wat is gastro enterologie?

De gastro-enterologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de functie en afwijkingen van het maagdarmkanaal.De belangrijkste functie van het maagdarmkanaal is voedsel opnemen, verteren en voedingsstoffen via de darm absorberen. Daarnaast is het van groot belang dat het maagdarmkanaal voorkomt dat potentieel gevaarlijke stoffen (zoals toxinen en micro-organismen) worden opgenomen.
In het slijmvlies van de darm bevinden zich enorme aantallen witte bloedcellen die een lokaal afweersysteem vormen. Dit afweersysteem bepaalt welke stoffen worden opgenomen, welke worden buitengehouden en tegen welke een allergische reactie wordt gestart. In het maagdarmkanaal bevinden zich vele bacterieen die het lichaam helpen bepaalde stoffen te verteren en die nuttige stoffen als vitaminen produceren.
Tenslotte functioneert het laatste deel van het maagdarmkanaal (de dikke darm) als opslag voor de niet opgenomen stoffen, afgestoten slijmvliescellen en bacterieen wat als ontlasting (faeces) op een daartoe geschikte plaats en tijdstip uit het lichaam verwijderd wordt.