Hoe gaan we kanker bestrijden?

Eerst en vooral is het heel belangrijk dat elk gezwelletje gelijk waar op of in het lichaam als een potentiele tumor moet aanzien worden. Neem nooit de “afwachten of het verder groeit en verder niks doen” houding aan.
Hoe vroeger je een gezwel wegneemt of behandelt hoe beter het vooruitzicht voor uw dier.

De behandeling van een tumor gebeurd in verschillende stadia, nl chirurgie aangevuld met eventueel chemotherapie en/of bestraling en/of hormonale therapie.

  • Chirurgie

 

Tumorchirurgie is nog altijd de hoeksteen van de kankergeneeskunde.
Zoals al eerder gezegd beschouwen wij op de kliniek ieder gezwel als een potentiele tumor. Met de meeste omzichtigheid trachten we altijd de tumor op zijn geheel weg te nemen. Daarom is het vaak belangrijk om bij tumorchirurgie gebruik te maken van reconstructietechnieken.
Hierbij kiezen we dan voor een ruime verwijdering van de tumor en “verplaatsen” we een stuk huid of ander weefsel zodat het weggesneden deel kan bedekt worden.


Een 4 cm grote tumor thv de keelholte bij een 12 jarige dobberman Pinscher. De hoofd ader en slagader lopen over de tumor.
Het weghalen was niet zo evident.
Rechts zie je de tumor doormidden gesneden.

Verspreiding van kwaadaardige cellen afkomstig uit de tumor door verontreinigd operatie materiaal is een speciaal risico. In dierenkliniek Causus hebben we een operatietafel met een “schone” en “vuile” zone. Instrumenten uit de “schone” zone die in contact gekomen zijn met de tumor verhuizen naar de “vuile” zone.

Na de wegname van een tumor wordt die achteraf histologisch onderzocht.
Het is van belang welk soort tumor het is en of de tumor wel volledig verwijderd is.

  Thimmo 8 maanden na zijn onderkaak resectie

Als de uitslag van de tumor gekend is kunnen we beoordelen of er een verdere behandeling moet gedaan worden of niet. Een van de aanvullende behandelingen kan zijn : chemotherapie, bestraling en/of hormonale therapie.


Een erge neustumor moet agressief behandeld worden. Een volledige resectie van de neus met een rotatieflap van de huid om het defect te bedekken is uitgevoerd om de tumor volledig weg te krijgen.


Dit is de kat 5 dagen na de operatie en 14 dagen na de operatie.

  • Chemotherapie

Eerst en vooral moet je er als eigenaar vanuit gaan dat chemotherapie een therapie van lange adem is.
De kosten van zo’n therapie mag je zeker niet onderschatten, sommige behandelingen kunnen soms oplopen tot duizenden euro’s per jaar.
Naar onze mening is het alleen de eigenaar van het dier die bepaalt of deze uitgave tot de mogelijkheden behoort.

In dierenkliniek Causus wordt hier uitvoerig over gepraat en gediscussieerd.

Bij een aantal vormen van kanker zal chemotherapie niets of bijna niets van effect hebben zodat dit ook duidelijk met de eigenaar besproken wordt. Chemotherapie is zeker geen wondermiddel die altijd succes heeft.

De behandeling met chemotherapie bestaat meestal uit een combinatie van verschillende producten en verschillende toedieningswegen van behandeling. Er wordt zowel gewerkt met infusen en tabletten voor oraal gebruik.

 

We trachten de chemotherapie die per infuus gegeven moet worden altijd te geven zonder kalmeermiddel zodat de dieren weer naar huis kunnen direct na het infuus.
In principe mag de eigenaar erbij blijven tenzij we te doen hebben met nerveuse honden die kalmer zijn als ze door onze assistenten vast gehouden worden.
Katten worden meestal wat suf gemaakt om het infuus te krijgen.

 

Bij chemotherapie denken de meeste eigenaars dat hun huisdier erg ziek zal zijn en dat al het haar zal uitvallen. Dit gebeurt echter niet, kaalheid wordt alleen gezien bij de trimrassen en bij katten vallen de snorharen uit.

Het uitblijven van die vervelende bijwerkingen is te wijten aan het feit dat we lagere dosisen geven aan huisdieren in vergelijking met de mens.

Als er toch bijwerkingen optreden is het belangrijk dat er een goede ondersteuning is van onze dierenkliniek.
De klachten zijn het gevolg van het effect van de medicijnen op alle snel delende weefsels in het lichaam. De cellen van het beenmerg worden ook beschadigd waardoor bloedarmoede een van de klachten kan zijn.
Het afweersysteem werkt ook minder waardoor uw huisdier sneller last kan hebben van infecties. Bij niet tijdig ingrijpen kan dit tot de dood leiden.

Voor iedere chemotherapie behandeling wordt er een volledige bloedscreening gedaan. De concentratie aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes worden gemeten. Als een van deze te laag is dan wordt de chemotherapie een week uitgesteld.

  • Bestraling of radiatie

Voor de behandeling van een aantal vormen van kanker is net zoals bij de mensen, bestraling, ook wel radiotherapie genoemd, noodzakelijk. Wij werken op dit vlak samen met dierenkliniek De Ottenhorst, Nederland.

  • Hormonale therapie

Met hormonale therapie bedoelen we meestal een therapie om palliatief te gaan werken. Bij hersentumoren komt er nogal wat vocht rond de tumor te zitten waardoor bij gebruik van corticosteroiden dit vocht sterk kan verminderd worden. Het dier gaat zich meer comfortabel voelen waardoor de kwaliteit van het leven sterk verbetert.

Over het algemeen worden corticostroiden gebruikt in combinatie protocollen bijvoorbeeld ter behandeling van maligne lymfomen, leukemie en multiple myeloma.