Sinusitis

Wat zijn sinussen en wat doen ze?

 • Sinussen zijn geen organen maar holtes, die als voornaamste functie hebben de kop minder zwaar te maken. Ze staan ook in voor de warmteregeling in de hersenen.
 • Verder spelen de sinussen een rol bij de bevochtiging van de hele neus-keel-oorzone en bij het reukvermogen.
 • Al naargelang de ligging van de sinussen spreken we van kaaksinussen (onder de ogen, dicht bij de tandwortels), de zeefbeensinussen (tussen de ogen), de frontale  sinussen (boven de oogkassen)

.

De sinussen van een hond zijn hier zichtbaar gemaakt op beide schedels

 • Om correct te kunnen werken moeten de sinussen goed door de ademhalingslucht geventileerd en correct gedraineerd worden. Ze beschikken hiervoor over een drainage-opening, het "ostium".
 • Bij een neusverstopping wordt de ventilatie van de sinussen gehinderd, waardoor de dieren een zwaar, drukkend gevoel in dat deel van het hoofd krijgen. Maar daarom hebben ze nog geen sinusitis.

symptomen

 • Sinusitis is een ontsteking veroorzaakt door een virus, bacterie of een schimmel.
 • Bij acute sinusitis is er koppijn, pijn rondom de ogen of de neus. Ze gaat gepaard met lichte koorts en een neusverstopping die wordt veroorzaakt door afscheidingen die, wanneer de besmetting toeneemt, geel tot groen kunnen worden.
 • Bij chronische sinusitis zien we vaak dat dit minder pijnlijk is. We zien wel een chronische uitvloei die zelfs een depigmentatie kan geven van de neusspiegel.

Oorzaken

Wanneer een sinusitis verscheidene keren opduikt of chronisch wordt, gaan we op zoek naar factoren die de aandoening in de hand werken.
Het kan gaan om een tandinfectie, neuspoliepen, verminderde weerstand (bv. door diabetes, gebruik van corticoïden....)
Er kan ook sprake zijn van een voedselallergie of van een allergische reactie op bepaalde geneesmiddelen.

Bij honden zien we vrij vaak een schimmel in de neus of de sinussen als oorzaak van een sinusitis. Een misvorming van de neuswand kan ook zorgen voor een sinusitis.

Ernstige complicaties ter hoogte van de sinussen rond de ogen, waarbij oogproblemen of neurologische klachten optreden, moeten door de dierenarts van zeer nabij worden opgevolgd. Ze kunnen immers aanleiding geven tot abcessen die zeer dringend met antibiotica (intraveneus) moeten worden behandeld.

diagnose

Voor de diagnose gaat de dierenarts verder op het klinisch onderzoek van de neus, de neuswand en de keel, en op een grondige anamnese.
Door een lichte druk uit te oefenen op de plaatsen waar sinussen liggen, kunnen we de geïnfecteerde zones opsporen.
Door een rhinoscopie een endoscopie langs de neus, kunnen de neusholtes in beeld worden gebracht.
Bij hond en kat gaan we vrij snel over tot een CT-scan, daar hebben we immers alle informatie die we willen aangaande neus én sinussen.

Foto 1 : een adenoma van de neus zorgde hier voor een purulente (etterende) ontsteking.

behandeling

 • acute sinusitis : een behandeling met een antibioticum dat inwerkt op de bacterie die de infectie heeft veroorzaakt (streptokokken, stafylokokken, haemophilus influenzae of andere gekende infectieverwekkers). Al naargelang zullen er ook ontstekingswerende middelen voorgeschreven, een product dat plaatselijk het slijmvlies ontzwelt en/of pijnstillers.
  Wanneer de behandeling goed wordt opgevolgd, moet na 3 dagen duidelijk verbetering merkbaar zijn. Na een tiental dagen moet de sinusitis volledig genezen zijn.
 • Chronische sinusitis gaat gepaard met specifieke problemen zoals een slechte neusventilatie, reukproblemen en een blijvende neusverstopping die op langere termijn aanleiding kan geven tot herhaalde bronchitis of luchtpijpontsteking, astma en oorproblemen.
  Er moet ook steeds worden gezocht naar bevorderende factoren. Indien nodig wordt er een sinuspunctie of een sinusspoeling uitgevoerd. Soms plaatsen we een draineerbuisje waarmee we lokaal een geschikt antibioticum kan toedienen.

Als dit niet helpt dan moeten er meer drastische operaties gebeuren. Dan worden de sinussen opengezaagd en worden deze gespoeld én gecurreteerd.

Deze operaties kunnen gevolgd worden op een van onderstaande links :