Te nauwe neusgaten

Bij de kortschedeligen komen relatief te nauwe neusgaten voor. Hierdoor, maar ook door andere dieper in de neus, keel of strot gelegen oorzaken kunnen zij sterk snurken tijdens in- en/of uitademen.
Op jonge leeftijd kunnen hierdoor al serieuze problemen tijdens inspanning of stress ontstaan. De oplossing is een chirurgische.

Foto 1 : Te nauwe neusgaten bij een Franse Bulldog
Foto 2 : Een afgietsel van de neusschelpen bij een Ierse wolfshond

Door stukjes uit de binnenkant van de neusvleugels weg te nemen kan de instroomopening vergroot worden. Ook de lamellen in de neusholte zijn door de sterke verkorting van de neus vaak erg onregelmatig en te dik, zodat ook hierdoor een gestoorde passage van lucht kan optreden.
Bij een eventuele infectie of andere reden waardoor het bedekkende slijmvlies gaat zwellen, leidt dit snel tot sterke obstructie van de in- en uitgeademde lucht. Medicamenteus kan aan dit laatste, de slijmvlieszwelling, wel wat gedaan worden. Aan het eerste, de verdikking van de lamellen is, behalve een verwijdering met alle nadelen van dien, weinig te doen.

Droge neus?

Een veel voorkomende klacht in de praktijk is het te droog zijn van de neusspiegel. Soms kan dit leiden tot een typische verdikking en verharding vooral aan de randen.
Het adagium dat je het ziek zijn van de hond kan aflezen aan de neusspiegel is overigens maar zeer ten dele waar; ook verder perfect gezonde honden kunnen een droge neus hebben. Is er geen natte neus, terwijl het normaal wel het geval is, dan kan dit onder andere te maken hebben met een zenuwbeschadiging vooral bij een middenoorontsteking.
Ook traanbuisverstoppingen, bepaalde huidaandoeningen, en ontstekingen van de neus kunnen een droge neus veroorzaken. Behandeling is dan afhankelijk van de specifieke oorzaak. In het algemeen is uiercrème een redelijk werkend middel om de huid van de neusspiegel soepel te houden.