Discus Hernia van de rug-en lendenwervels

Behandeling

De behandeling van een hernia heeft tot doel de druk op het ruggemerg weg te nemen. Afhankelijk van de localisatie en de ergheid zijn er verschillende technieken die we kunnen toepassen.


Soms helpt een valhelm om accidentjes te voorkomen.

 1. Conservatief behandelen: 

  Met conservatieve behandeling bedoelen we een behandeling waarbij geen operatie nodig is.
  De hond moet volledig rusten en dit wil zeggen: alles aan de leiband, niet opspringen, geen trappen doen. Dit gedurende 6 tot 12 weken. Ondertussen krijgen ze pijnstillers en ontstekingsremmers.
  Ongeveer 50% van de honden zien we terug bij dit soort behandeling. 

 2. Het uitvoeren van een hemilaminectomie: 

  Het opereren van een hernia in de rug of in de lendenstreek gebeurt helemaal anders dan in de nek. Het uiteindelijke resultaat is wel hetzelfde: het wegnemen van de druk op het ruggenmerg.
  Tijdens de operatie benaderen we de wervelkolom langs de bovenzijde en gaan we een gedeelte van het dak van de wervel wegnemen waardoor de druk weg kan. Meestal gebeurt dit langs de zijkant van het werveldak waardoor de stabiliteit niet in het gedrang komt.
  Een hemilaminectomie tijdens een operatie en schematisch getoond.

Revalidatie

Na een rughernia vereist de revalidatie veel tijd en inzet van de eigenaar. Er moet veel met de hond worden geoefend. Bij ons laten we de patiënt pas naar huis gaan wanneer we zeker weten dat het plassen goed door de hond zelf kan gebeuren. Zoals al eerder gezegd komt het vaak voor bij een rughernia dat de blaas niet goed door de hond zelf geleegd kan worden.


Dit is Patje 6 weken na een hernia operatie, volledig hersteld.


Dit is Obe die 6 weken geopereerd is van een aantal hernia's in de rug. Hij wil alweer over de omheining springen en de eigenaar moet hem tegenhouden.

Tijdens deze revalidatieperiode maken we vaak dankbaar gebruik van een karretje. Hiermee heeft de hond veel meer bewegingsmogelijkheden (kan mee uit wandelen) en kan zelfs rennen en achter een balletje aan. Daarnaast kunnen de wagentjes gebruikt worden bij het oefenen door ze zo af te stellen dat de achterpootjes de grond raken maar nog niet het volle gewicht hoeven te dragen.

Onze rolstoelpatient Roetske, een moedig hondje uit Friesland met een volledige verlamming van de achterhand graad 5 had drie maanden na de operatie al steunname zowel links als rechts achter, na zes maanden deed ze haar eerste pasjes.

Om de revalidatie te vergemakkelijken hebben de eigenaars een rolstoeltje gekocht.