Droog oog = Keratoconjunctivitis Sicca = Dry Eye

Keratoconjunctivitis Sicca (KCS) kan worden gedefinieerd als het over kleinere of grotere delen uitdrogen van de cornea of de conjunctiva. Het uitdrogen kan veroorzaakt worden doordat de traanfilm te snel opbreekt door een verkeerde samenstelling. KCS wordt echter meestal veroorzaakt doordat er onvoldoende traanproductie bestaat. De cornea is onvoldoende nat en droogt uit.

Symptomen

Typische klachten die optreden bij keraconjunctivitis sicca zijn droogheid, een brandend gevoel en het gevoel dat er zand in de ogen zit, wat toeneemt gedurende de dag. Er is een jeukerig gevoel, het gevoel alsof het oog is geschaafd. Andere symptomen zijn pijn, roodheid, een trekkend gevoel, en druk achter het oog. Het kan voelen alsof er iets in het oog zit. De droogheid zorgt voor een oncomfortabel gevoel en overgevoeligheid voor fel licht. Normaal gesproken zijn beide ogen aangedaan met deze aandoening.

Het komt voor dat de ogen een plakkerige afscheiding geven. Alhoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kunnen droge ogen ook tranende ogen veroorzaken. Dit kan veroorzaakt worden door de irritatie die optreedt. Deze reflextranen zorgen niet per se voor comfortabeler ogen. Het is waterig traanvocht dat wordt geproduceerd in reactie op beschadiging of op de irritatie. Ze hebben niet de bevochtigende eigenschappen die droge ogen voorkomen.

De symptomen worden beperkt bij koel, regenachtig, of mistig weer en in vochtige omstandigheden.

De cornea en de conjunctiva hebben hun normale reflexie verloren en tonen meer een matglanzend aspect.
Het reflexiebeeld is uit elkaar geslagen.
Er is meestal een taai slijm die in de ooghoek hangt. Als het al wat langer bezig is gaat de cornea vocht opnemen en gaat "blauw" verkleuren.
De meeste van die honden hebben een droge neusspiegel.
Meestal bij Toy Rassen (Yorkshire Terrier, Maltezer, West Highland White Terrier)


Let op het matglanzend aspect.                                                       Let op het taaie slijm in de ooghoek.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klinische symptomen en de verlaagde Shirmer Tear Test (STT). Deze wordt uitgevoerd door een strookje filtreerpapier in het oog te hangen om zo de traanproductie te meten.

    De STT wordt uitgevoerd.

Als de traanproductie beneden de 15 mm per minuut is spreken we van een KCS.

Oorzaak

Elke afwijking van een van de drie lagen waaruit de traanfilm is opgebouwd zorgt voor een instabiele traanfilm, waarbij symptomen optreden van keratitis sicca.

 1. Tekortschietende traanproductie 

  Keratoconjunctivitis sicca wordt normaal gesproken veroorzaakt door inadequate traanproductie. De waterige traanfilm is aangedaan, wat resulteert in aqueous tear deficiency (ATD) of lacrimale hyposecretie. De traanklier produceert niet voldoende tranen om de gehele conjunctiva en cornea bevochtigd te houden. Dit treedt normaal gesproken op bij dieren die verder gezond zijn. Bij honden die ouder worden is er sowieso verminderde traanproductie.Een aantal bij diagnoses gestelde oorzaken zijn idiopathisch, congenitale alacrima, xerofthalmie, lacrimal gland ablation, en sensorische denervatie. In uitzonderlijke gevallen kan het een symptoom zijn van collageen-vasculaire ziekten, waaronder reumatische artritis en lupus erythematodes. Medicijnen zoals sedativa, diureta, bloeddrukverlagers, antihistaminica, nasale decongestantia, bèta-blockers, fenothiazines, atropine, en pijnverlagende opiaten zoals morfine kunnen deze conditie veroorzaken of verergeren.

 2. Abnormale samenstelling van de traanfilm 

  Keratoconjunctivitis sicca kan ook veroorzaakt worden door een abnormale samenstelling van de traanfilm resulterend in een versnelde verdamping of te snel verbruik van de tranen. Indien veroorzaakt door te snelle verdamping, dan wordt het evaporative dry eyes genoemd. Hierbij worden wel voldoende tranen aangemaakt, maar verdampen zij te snel. Er is een verlies van vocht van de tranen, wat resulteert in tranen die te 'zout' zijn of hypertoon. Als een resultaat hiervan kunnen de conjunctiva en cornea niet onder alle omstandigheden volledig bedekt worden met een traanfilm.

 3. Andere oorzaken 

  Op leeftijd raken is een van de meest voorkomende oorzaken van droge ogen. Dit komt omdat de traanproductie vermindert naarmate iemand ouder wordt. Verschillende studies tonen aan dat honden die lijden aan diabetes een vergrote kans hebben op droge ogen.Een oogverwonding of andere problemen met de ogen of oogleden, zoals uitpuilende ogen of hangende oogleden kunnen keratoconjunctivitis sicca veroorzaken. Ziekten aan het ooglid kunnen de complexe knipperbeweging, noodzakelijk voor een goede verspreiding van de tranen, negatief beïnvloeden.

Behandeling

Als het gaat om een milde vorm van KCS kunnen we trachten medicamenteus te gaan werken :

 • Optimune Canis, bevat cyclosporine, gaat de traanproductie stimuleren
 • Opticorn A/D, bevat vitamine A en D, heeft een voedende rol voor de cornea
 • Gloveticol, bevat chlooramfenicol, heeft een anti bacteriele werking
 • Kunstmatige tranen gaan het oog vochtig houden

Als het gaat om een erge vorm van KCS gaan we meestal een operatie voorstellen : een ductus parotideus transplantatie.

 • Bij deze operatie wordt de uitgang van de speeksel klier, die normaal in de mond ligt, verlegd naar het oog. Dit is een technisch moeilijke operatie omdat het voorkomen van KCS meestal bij kleine rassen is.
  De diameter van de ductusparotideus is 1.5 mm. De uitgang van de speekselklier wordt via een onderhuidse tunnel naar de conjunctivale zak van het onderste ooglid gelegd.
  Daar wordt die uitgang vastgehecht en gaat de speeksel klier dus zorgen voor een constante bevochtiging van het oog. Het enige nadeel is dat als de hond moet eten het speeksel uit zijn oog loopt.

  Foto 1 : opzoeken van de ductus parotideus via de mond
  Foto 2 : Insnede door de huid om de ductus parotideus  te gaan opzoeken (is nu gemakkelijk met de blauwe draad eriN)
  Foto 3 : De ductus parotideus is nu vrij geprepareerd en kan nu in de mond los gemaakt worden.
  Foto 4 : De ductus parotideus is nu volledig los, klaar om ingeplant te worden in de conjunctivaalzak.
  Foto 5 : De conjunctivaalzak aan het oog is nu doorboord en de ductus parotideus kan nu ingeplant worden.
  Foto 6 : De ductus parotideus is ingeplant.

 • De ligging van de ductus parotideus.


De gele klier en het gele buisje is de speekselklier met de ductus parotideus eraan vast.

Wilt U de operatie volgen in woord en beeld dan kunt U hier klikken.