Hydrotherapie

wat is hydrotherapie?

Het gebruik van water als therapeutisch model wordt hydrotherapie genoemd en is nuttig voor parese- of fractuurpatiënten. Het is moeilijker toe te passen bij grote rassen dan bij kleine rassen. Kleine rassen kunnen oefenen in een gewone badkuip, maar voor grote honden zijn aangepaste installaties nodig. Dierenkliniek Causus gebruikt hiervoor een bovengronds zwembad.

Het voordeel van een bovengronds zwembad is dat het dier ruimte heeft om te zwemmen en te spelen. Het is een voordeel voor de fysiotherapeut dat het dier zich in een omgeving bevindt waar het waterniveau niet boven de kop van het dier uitkomt zodat de oefeningen gemakkelijker gecontroleerd kunnen worden. Een hond die zwemt omdat het waterpeil te hoog is, kan compenseren zodat de poot die behandeld moet worden niet wordt getraind. Het zwembad krijgt alle dagen een grondige onderhoudsbeurt en de filters en chloreringssysteem worden nagekeken.

Hydrotherapie verbetert de bloedvloei, reinigt mechanisch een open wonde en bevordert de vorming van granulatieweefsel. Het stimuleert ook urineren en defaeceren en houdt de pels proper. De temperatuur van het water heeft verscheidene voordelen. Door de draagkracht komt er minder spanning op de plaats van het trauma, maar worden de spieren toch getraind. De drijfkracht wordt nog verbeterd met behulp van het ondersteuningsapparaat.

De optimale watertemperaturen variëren afhankelijk van de patiënt. Bij de mens bedraagt deze temperatuur ongeveer 32°C. Lagere temperaturen kunnen gebruikt worden bij honden als deze veel lichaamswarmte produceren tijdens het zwemmen of wanneer de dieren lang in het bad aanwezig moeten blijven. Dieren met spierspasmen verbeteren soms bij lagere temperaturen. In andere omstandigheden wordt bij honden een temperatuur van 35°C gebruikt, om de zachte weefsels te laten ontspannen. Bij pups wordt opgemerkt dat deze beginnen te bibberen als ze gedurende 5 à 10 minuten in een bad staan van 35°C, daarom moet bij jonge dieren de temperatuur opgedreven worden. Om hyperthermie te vermijden wordt regelmatig rectaal de temperatuur gemeten van je huisdier.

Er moet niet alleen rekening gehouden worden met de watertemperatuur, maar ook met de behandelingsmethode. Hoe erger de problemen bij het dier, hoe korter de behandelingsperiode moet zijn. Initiële behandelingstijden zouden niet langer dan enkele minuten mogen zijn, deze tijden worden gradueel verlengd, afhankelijk van de vooruitgang van het dier. De meeste honden hebben reeds lange perioden van inactiviteit gekend vóór de operatie en zullen snel uitgeput zijn. Het is onze therapeut die zal bepalen of het dier nog niet te vermoeid is tijdens de sessie. In het begin mogen honden zwemmen gedurende 1 tot 3 minuten per dag, 3 tot 7 keer per week. Als de sterkte toeneemt en de uitvoering van de oefeningen vlotter gaat, mogen honden 5 tot 10 minuten zwemmen per sessie.

Verloop van een sessie hydrotherapie

Het verloop van een sessie kunt u hier nalezen.

Indicaties voor hydrotherapie

In welke omstandigheden is hydrotherapie geschikt voor uw huisdier?

Wanneer wordt een sessie best vermeden?

Hier vindt u meer uitleg terug over deze zaken.