Thermotherapie

Warmtetherapie

Materialen die gebruikt worden om de huid oppervlakkig te verwarmen bereiken maximaal een diepte van één à twee cm, het is echter niet uit te sluiten dat ook diepere structuren beïnvloed worden. Het weefsel wordt opgewarmd tot 40 à 45°C gedurende 15 tot 20 minuten. Hitte wordt toegepast bij subacute of chronische ontstekingen.

Bij lokale toepassing van hitte met behulp van “hot packs” en warmwaterdekens is er een grotere bloedvloei, treedt er een pijnstillend effect op, zijn er minder spierspasmen en is er een betere algemene relaxatie.

Cryotherapie

Het toepassen van koude veroorzaakt, door vasoconstrictie van de oppervlakkige bloedvaten, een vermindering van de bloedvloei. Hierdoor verminderen de effecten van een ontsteking of bloeding en vertraagt het metabolisme. Deze therapie heeft verschillende voordelen zoals verminderde stijfheid en pijn alsook een verbeterde range of motion.

In het algemeen wordt koudetherapie gebruikt bij een acute lokale ontsteking wanneer de letsels bestaan uit roodheid, zwelling, pijn en/of warmte.

Voor lokale therapie kunnen commerciële verpakkingen, of ijs in een handdoek, gebruikt worden die 15 tot 20 minuten, drie tot zes keer per dag op de plaats van het trauma gelegd worden.