Hernia diafragmatica of middenrifscheur

Het diafragma of middenrif is een spier die de thorax (borstholte) en het abdomen (buikholte) van elkaar scheidt. Deze spier is een platte spier waardoor de slokdarm en een aantal vezels (bloedvaten en zenuwen) lopen.

Bij een hernia diafragmatica is er sprake van een opening in deze spier, waardoor een deel van de buikinhoud in de borstholte terecht kan komen. Daarnaast kan het zijn dat longen en/of hart onvoldoende tot ontwikkeling zijn gekomen.


Normale radiologie van de thorax en abdomen

Een hernia diafragmatica kan aangeboren (congenitaal) of verworven (vb traumatisch) zijn.

Bij de congenitale herna zien we de symptomen van meestal al vanop jeugdige leeftijd terwijl verworven hernia diafragmatica's op gelijk welke leeftijd kunnen voorkomen. Deze zien we meestal na een ongeval of val van het dak.

Behandeling

Meestal is er sprake van een operatie waarbij de hernia, het gat in het middenrif, moet gehecht worden.
Daarvoor is er een ietwat moeilijkere anaesthesie nodig. Het dier moet aan de beademing want tijdens de operatie valt de druk weg in de borstkas en kan het dier niet meer spontaan ademen.


Dit is een Jack Russel met een traumatische hernia diafragmatica, de controle foto na 2 weken.

Deze boxer had een aangeboren hernia diafragmatica waarbij het hartzakje vergroeide met de scheur in het middenrif. Tijdens de operatie werden alle defecten gehecht. Er zat zelfs een stuk lever in het hartzakje.


Op de linker foto zie je de aangeboren scheur en het hartzakje heb ik in mijn linker hand. Met mijn vinger toon ik de plooi in de lever, doordat de lever lang over de middenrifscheur heeft gehangen is er daar een litteken ontstaan.

Bij deze kat was de hernia door een trauma. Ze was uit het raam gevallen van 6 verdiepingen hoog. De poes kwam terecht op een paaltje en heeft zo haar middenrif gescheurd.


De linker foto toont de scheur en de rechterfoto de hechtingen die gezet werden.

Prognose

De prognose is goed als er snel, adequaat en met de goeie anaesthesie geopereerd wordt.