Navelbreuk bij de hond

De normale gang van zaken

Een pup wordt voor zijn geboorte voorzien van oa. voedingstoffen via aan- en afvoerende bloedvaten die in de navelstreng gelegen liggen. De navelstreng is aan een zijde verbonden met de buikwand van de pup, de andere zijde aan de placentawand die op zijn beurt weer verbonden is met de baarmoederwand.


Een pasgeboren pup met de navelstreng en de placenta er nog aan.

Zodra de pup geboren is zal de teef de navelstreng doorbijten, dit doorbijten van de navelstreng heeft tot gevolg dat de bloedvaten in de navelstreng zodanig worden gekneusd dat afknellen met een tang of onderbinden met draad niet nodig is.


Tijdens een keizersnede moeten we de navelstreng met een tangetje afklemmen om zo de bloedvaten af te sluiten.

Bij de pup is hierna alleen nog een navelstrengstomp te zien die na verloop van tijd (1-3 dagen) opdroogt en
vanzelf zal afvallen.
De buikwand rond de navel, de navelring, is dan nog open en zal zich in de opeenvolgende weken sluiten.

Een navelbreuk

Nu komt het voor dat tijdens de groei de buikwand van de pup zich niet (helemaal) sluit.
Een bobbeltje rond de navel is het resultaat.

Dit kan verschillende oorzaken hebben :

  1. genetische aanleg tot zwakke plek in de buikwand
  2. "delayed closure" als er in het te sluiten gebied zich omentum (darmvlies) bevindt waardoor het sluiten niet verder mogelijk is.

In beide gevallen blijft dus een plek rond de navel een defect bestaan. Het defect in de buikwand noemen we in beide gevallen een breuk. Een navelbreuk kan variëren in grote. Bij de "delayed clossure" zal de breukpoort zich nog verkleinen in de loop van tijd.

De genetische variant zal nooit kleiner worden in de loop van tijd maar kan zelfs in grote toenemen. De uitstulping die je waarneemt noem je de breukzak, ook de inhoud van de breukzak kan variëren. Sommige pups worden geboren met al darmen in de navelstreng en hebben dus een aangeboren navelbreuk met inhoud in. Deze pups zijn te dode opgeschreven.


Een Franse Bulldog pup, net geboren, met de darmen eruit. Deze pup moesten we euthanaseren.

Bij een klein defect zal dit veelal omentum zijn dat door de breukpoort wordt gedrukt bij een groter defect kan de inhoud ook darm bevatten. Het is aan te raden bij puppen die een defect hebben en waarvan de inhoud gemakkelijk terug te masseren is dit dagelijks te doen. Het eventueel vanzelf sluiten van de buikwand zal hierdoor gemakkelijker zijn omdat er geen omentum meer in de weg zit.

Operatie van een navelbreuk

Lukt het niet de breukzak inhoud meer terug te duwen dan moet altijd de dierenarts worden geraadpleegd. Deze zal dan bepalen of er kans bestaat dat er een beklemming kan optreden of al opgetreden is van vitale weefsels. Is dit het geval, is het noodzaak dat de dierenarts de hond opereert en zodoende het defect sluit.
Bij grote defecten gebruiken we een "netje" zodat de buikwand niet meer kan doorscheuren.

Heeft de hond de genetische variant is het niet verstandig deze hond in te zetten voor de fokkerij.