Zachte weefsel tumoren

Wat zijn zachte weefsel tumoren?

Kanker van de zachte weefsels is een verzamelnaam voor verschillende kwaadaardige aandoeningen.
Het is een ongecontroleerde woekering, of deling, van cellen. Alle weefsels en organen van het lichaam zijn opgebouwd uit ontelbare cellen: hersencellen, spiercellen, huidcellen enz.
Normale cellen groeien en delen zich om oude cellen die afsterven te vervangen. Kanker ontstaat als er iets misgaat in een cel, waardoor de normale groei van de cel ontregeld geraakt.
Kankercellen beginnen zich dan ongecontroleerd te delen, dringen door in het omliggende weefsel en richten daar schade aan. Bij de meeste kankers vormen deze cellen een knobbel of tumor.

Kankercellen kunnen doorgroeien en loskomen van de plaats waar ze ontstaan zijn. Ze kunnen zich via het bloed of het lymfestelsel verspreiden naar andere lichaamsdelen en daar weer een tumor vormen.
Deze verspreiding van kankercellen noemt men uitzaaiingen of metastasen.
Er zijn regionale metastasen (dit zijn uitzaaiingen in de buurt van de oorspronkelijke tumor) of metastasen op afstand (in andere organen, zoals de lever, de hersenen, het bot...). Als een kanker uitgezaaid is, dan wordt hij nog steeds genoemd naar het lichaamsdeel waar hij ontstond. Een non-Hodgkinlymfoom bijvoorbeeld met uitzaaiingen in de lever, noemen we nog steeds een non-Hodgkinlymfoom (met levermetastasen), en niet leverkanker.

Enkele voorbeelden van enkele zachte weefsel tumoren

 Uiertumoren bij de teef

Prostaataandoeningen bij de reu

Lymfeklierkanker bij hond en kat