Chirurgie van het oor bij de hond en kat

Chronische infecties die de gehoorgang dikker maken en tumoren die het gehoorkanaal opvullen zijn de meest voorkomende redenen om chirurgie bij het oor te doen. Soms hebben we bij bepaalde rassen, en ik denk aan Cocker Spaniel, Golden Retrievers en Poedels, een ooranatomie die predisponerend werkt om oorinfecties te krijgen. Lange afhangende oren, haar in het gehoorkanaal, natte en warme plaats aan de binnenkant van het gehoorkanaal werken bacteriele infectie in de hand.

Als zo’n infectie niet onder controle kan gehouden worden dan gaat het weefsel van de gehoorgang verdikken waardoor het oorsmeer niet meer naar buiten kan. Dit vormt een ideale bodem voor verdere infectie en de cirkel is rond.

Het oor is onderverdeeld in drie zones

  • Het uitwendige oor (external ear), dit is het L-vormige kanaal die loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. Door de bocht die het kanaal maakt gaat het oorsmeer minder gemakkelijk naar boven kunnen waardoor er gemakkelijk oorinfecties ontstaan.
  • Het midden oor (middle ear), is een “holte” in de basis van de schedel beter bekend als bulla tympanica.
  • Het binnen oor (inner ear), dit ligt precies naast de bulla tympanica en is verantwoordelijk voor het evenwicht door de drie semi circulaire kanalen.

Deze structuren kunnen allemaal betrokken zijn bij een of ander ziekteproces. Ze kunnen best gediagnosticeerd worden door otoscopie, radiologie en CT-scan.

Er zijn drie grote operaties die we kunnen doen bij het oor om het leven van de hond of kat dragelijker te maken als er chronische oorproblemen zijn.

1. laterale oor resectie


Figuur 1 : een schematische voorstelling van een laterale gehoorgang resectie.
Figuur 2 : een cocker na een laterale gehoorgang resectie

Hierbij wordt het opstaande been van de L-opengesneden en weggenomen.
De bedoeling is dat daardoor de evacuatie van het oorsmeer gemakkelijker gaat. Het oorsmeer moet nu maar enkel door het horizontale kanaal lopen vooraleer het de buitenwereld bereikt.
Zo gaat de natuurlijke reiniging van het oor beter en is de kans op herinfectie na behandeling practisch nihil.

Een operatie van een Giant Bull in woord en beeld vind je hier

Een operatie van een Cocker Spaniel met een tumor in het oor vind je hier

2. Bulla Osteotomie

In sommige zeldzame gevallen is enkel het middenoor aangetast. Dit zien we meestal bij perforatie van het trommelvlies en bij katten met poliepen in de gehoorgang die in het middenoor zijn gegroeid.
In deze gevallen gaan we langs de onderzijde de Bulla Tympanica openen en een drain plaatsen zodat de plaats van infectie iedere dag kan worden gespoeld.
Na een aantal dagen wordt de drain verwijderd en het achterblijvende “gat” groeit vanzelf dicht. De bovenstaand beschreven operatie techniek heet een bulla osteotomie.

3. Totale oorablatie en bulla osteotomie


Figuur 1 : een schematische voorstelling van een totale oorablatie.
Figuur 2 : een franse bulldog na een totale oorablatie

Als we te doen hebben met zwaardere infecties dan is het chirurgisch ingrijpen ook omvangrijker.
Met radiografie en/of CT-scan gaan we bepalen hoeveel botdestructie er is thv de Bulla Tympanica om zo de operatie in te kunnen schatten. Het volledige gehoorkanaal wordt verwijderd.
De Bulla Tympanica wordt opengeboord en al het geinfecteerde weefsel in de Bulla wordt verwijderd. Er worden stalen genomen voor bacteriologie en eventueel histologie. Een aantal drains worden geplaatst om zo de wond heling te verbeteren.

Een operatie van een Franse bulldog met een tumor in het middenoor vind je hier

Al deze operaties hebben tot doel om de dieren uit een visieuze cirkel van pijn en infectie te halen.