Oorpoliepen bij Franse bulldogen

Dit zijn een soort bloemkoolvormige veranderingen van de huid van het oor en binnenoor waardoor de gehoorgang komt "vol" te zitten met huid.
Omdat de gehoorgang verstopt zit hebben deze dieren last van schudden met het hoofd en recidiverende otitis externa. Door dit schudden kan er ook een oorhaematoom ontstaan.


Dit is een bloemkool uit het oor van een Franse Bulldog, rechts zie je de rx foto van het oor met duidelijk erge verkalking van de gehoorgang.

We zien deze aandoening het meest bij Franse en Engelse bulldogen maar soms ook bij Duitse herders en Labrador Retrievers.

De behandeling bestaat erin om het verwijderen van al het hypertrofisch materiaal en huid. Dit is toch een ernstige ingreep want vaak moet zowel de horizontale gehoorgang, verticale gehoorgang én het rotsbeen (bulla tympanica) weggenomen worden.
Eerst wordt de gehoorgang volledig vrij gemaakt en wordt er gekeken hoever de huid hypertrofisch is. Bij erge gevallen zit de infectie en de huid tot in de bulla tympanica gegroeid.


Een stuk hypertrofische huid  wordt met de pincet vastgehouden en op de tweede foto zie je de etter van een abces  die achter het oor was gelegen.

Alle weefsel die ontstoken en necrotisch is wordt weggenomen. Er worden drains geplaatst en het hoofd wordt goed ingepakt na de operatie.
Er is toch wat nazorg aan dit type operaties. Iedere dag moet het verband ververst en moeten de drains gespoeld worden.


Dit is miss peggy na haar operatie op beide oren.