(Anti)conceptie bij de teef

Bij uw teefje zal, aanvankelijk van het ras, tussen de 8e en de 16e levensmaand de eerste loopsheid optreden. U staat dan voor een belangrijke keuze: hoe om te gaan met de vruchtbaarheid en de loopsheid. Er zijn een aantal opties:

U wilt met de hond fokken

Overleg steeds met uw dierenarts, uw eigen fokker en de rasvereniging wat de speciale eisen zijn waaraan u en de teef moeten voldoen. Naargelang het ras zullen tussen de leeftijd van 1 of 2 jaar een aantal testen moeten gebeuren, gaande van heup-, elleboog en schouder foto's tot oogonderzoek, DNA tests om genetische afwijkingen op te sporen, enz.

Een nestje kan een prachtige ervaring zijn maar bedenk goed dat er ook heel veel zaken kunnen mislopen, zowel met de teef als met de puppy's! Laat u daarom steeds goed en deskundig begeleiden en vraag altijd raad aan uw dierenarts!

U wil niet met de hond fokken:

U kunt de hond gewoon zesmaandelijks loops laten worden en er gedurende die periode voor zorgen dat ze niet gedekt wordt. De loopsheid duurt zo'n 18 dagen, waarbij vooral in de eerste helft nogal wat bloed verloren wordt. Gedurende de hele periode is de teef enorm aantrekkelijk voor reuen. Dit is dus altijd een lastige periode voor de eigenaar en vaak ook voor bevriende reuen uit de buurt.

Indien u geen enkel risico wil lopen kunt u de hond laten steriliseren.
Diergeneeskundig gezien heeft, indien u niet wilt fokken, sterilisatie onze sterke voorkeur. Zonder sterilisatie is de kans zeer groot dat een teef borstkanker (kwaadaardige melkkliertumoren) ontwikkelt. Eén op de vier (dus 25% ) niet-gesteriliseerde teven ontwikkelt borstkanker. 70% van alle bij honden gediagnosticeerde tumoren zijn melkkliertumoren.

Er zijn ook enkele nadelen aan een sterilisatie verbonden:

  • De stofwisseling past zich iets aan. Indien u dezelfde hoeveelheden voedsel zou blijven verstrekken als vóór de operatie, zou de teef te zwaar kunnen worden. U kunt dit eenvoudig oplossen door na de operatie nog ¾ van het dagrantsoen van vóór de operatie te geven of over te schakelen naar een aangepaste voeding zodat de hond nog steeds dezelfde hoeveelheid kan eten die minder calorieën bevat.

 

 

  • Bij sommige grote hondenrassen bestaat de kans dat ze –  meestal jaren na de operatie - minder controle hebben over de sluitspier van de blaas : als ze liggen kunnen ze ongemerkt urine verliezen. De kans hierop is echter niet zo groot : vele malen kleiner dan de kans dat een  niet gesteriliseerde teef een baarmoederontsteking of melkkliertumoren krijgt!
    Bovendien is dit urineverlies heel eenvoudig met medicijnen te verhelpen.

Sommigen zijn bang dat door een sterilisatie het gedrag van de teef aanmerkelijk zal veranderen. Deze angst is geheel ongegrond.

De genitale anatomie van de teef

De vulva bestaat uit twee lippen, die aan de buikzijde en aan de rugzijde met elkaar verbonden zijn. De clitoris, te vergelijken met de penis van de reu, is relatief klein en ligt onderaan in het bekken in de clitorisgroeve.De schede, het orgaan dat voor de paring gebruikt wordt, wordt bij de teef gekenmerkt door zijn grote lengte. De vagina is in het begin erg smal zodat het niet gemakkelijk is om een vaginaal onderzoek te doen bij een niet loopse teef.

  1. Eierstok (ovarium)
2. Eileider
3. Baarmoederhoorn
4. Ligament (band) tussen de hoorns
5. Baarmoederlichaam
6. Baarmoederhals
7. Vagina (schede)
8. Plooien in de vagina
9. Urinebuis
10. Uitwendige opening van de urinebuis
11. Clitorisgroeve
12. Kleine voorhofsklieren
13. Voorhof van de vagina
14. Plaats van het Hymen (maagdenvlies)
15. Blaas

De baarmoeder (uterus), het orgaan dat voor de dracht dient, bestaat uit een hoofddeel (baarmoederhals) en twee hoornen waarin de embryo's tijdens de dracht ontstaan. Bovenaan worden de eierstokken omgeven door een vetmassa, die de "eibeurs" genoemd wordt.
Na de eisprong (ovulatie) worden de eicellen langs de dunne buisvormige eileider (tuba) in de eibeurs vervoerd, waar ze door de spermacellen van de reu bevrucht worden. De embryo's bereiken vervolgens de baarmoeder, waar ze verder groeien.

de operatie in het kort uitgelegd


De eierstokken worden eerst afgebonden, dan de baarmoederhals en daarna wordt de volledige baarmoeder met eierstokken en baarmoederhals weggenomen.


Een eierstok in detail.

Hoe een sterilisatie in zijn werk gaat kunt U zien bij sterilisatie .