Puppy’s , groei en voedingsbehoeften

 

 

In de periode vanaf zijn geboorte totdat hij volwassen is kunnen vier belangrijke groeifasen in het leven van een puppy worden onderscheiden :

- De pasgeboren puppy : De kritieke eerste uren van het leven .
- De zogende puppy : van de geboorte tot week 4.
- De spenende puppy : van week 4 tot week 8 .
- De opgroeiende puppy : van week 8 tot volwassenheid .
Het is essentieel dat tijdens deze fasen voorzien wordt in de voedingsbehoeften van de puppy om te verzekeren dat het jonge dier zich optimaal ontwikkelt en zijn normale grootte als volwassen hond bereikt.

De pasgeboren puppy

Onmiddellijk na de geboorte produceert de moeder een speciaal soort melk ,die colostrum genoemd wordt. Colostrum bevat antilichamen en andere immuniserende stoffen die helpen de pasgeboren puppy te beschermen tegen ziekten. Deze beschermende stoffen kunnen alleen in de eerste 24 uur van het leven via de darmen worden opgenomen.
Het is dus van vitaal belang dat de puppy zo spoedig mogelijk na de geboorte bij de moeder begint te drinken.


Net uit mama's warme buik ...

De zogende puppy

In de eerste 24 tot 72 uur verandert de moedermelk langzaam van colostrum in volle melk . Tijdens de eerste drie tot vier weken van hun leven moeten puppy's minimaal 4 tot 6 keer per dag bij de moeder drinken. Voor gezonde puppy's is de moedermelk voldoende voor een normale groei tot de leeftijd van ongeveer 3 a 4 weken. Daarna kan melk alleen niet voorzien in de hoge behoeften aan  calorieën en voedingsstoffen die nodig zijn om een voortgezette normale ontwikkeling te verzekeren.Dit betekent dat vanaf die leeftijd begonnen moet worden met aanvullende voeding.


drinken bij mama

De spenende puppy

Om de moedermelk aan te vullen en de puppy's voor te bereiden op de speentijd, moeten ze op de leeftijd van ongeveer 3 tot 4 weken halfvast voedsel krijgen. Dit kan, naargelang uw voorkeur, met vers vlees, starter mousse of brokken. Vraag gerust raad aan via eva@causus.be

U wil brokjes gebruiken: Week puppyvoeding ten minste 20 minuten in water en meng dit tot een dikke pap. Gebruik geen koemelk, want dat kan diarree veroorzaken. Geef de puppy de geweekte voeding tenminste drie keer per dag. De puppy kan met droge voeding beginnen wanneer hij 6 weken oud is. De meeste puppies zijn volledig gespeend van de moedermelk wanneer ze 8 weken oud zijn.


mmm lekker !