Beweging met een pup

 

Het eerste jaar is cruciaal in het leven van elke opgroeiende pup. De socialisatieperiode is intensief en iedereen wil met de pup spelen, maar het is erg belangrijk dat deze beweging gedoseerd wordt zodat we de botstructuren niet overbelasten of beschadigen. Dit geldt zeker voor pups van grote rassen, deze lopen immers meer risico op het ontwikkelen van heup, - elleboog- of schouderdysplasie (HD/ED/SD) Deze ontwikkelingsstoornissen zijn deels erfelijk bepaald, maar worden ook sterk beïnvloed door externe factoren zoals voeding en beweging.

Het sluiten van de groeiplaten.

Pups van grote rassen zien er vaak sterk en robuust uit, maar toch moeten we er erg voorzichtig en verstandig mee omspringen. De botstructuren van een pup bevatten immers groeiplaten die tijdens de groei volledig moeten sluiten om op volwassen leeftijd een perfecte lichaamsbouw te bekomen.

Deze groeiplaten sluiten pas tussen de 5 a 14 maanden:

Humerus (schouder): 10-12 maanden Radius (elleboog): 9-11 maanden Phalangen (tenen): 6-7 maanden Pelvis (heup): 5-6 maanden Femur (dijbeen): 9-11 maanden Tibia (knie): 10-14 maanden

Voor het sluiten van die groeiplaten is het dan ook aangeraden om intensieve lichaamsbeweging te vermijden. Dit wil echter niet zeggen dat we onze pup een ganse dag moeten opsluiten in een ren of een bench: het is immers erg belangrijk dat de pup goed bespierd is. Deze bespiering ondersteunt en beschermt het kwestbare skelet. De spieren vormen een soort schokdemper rond het gewricht en zorgen voor meer stabiliteit, zo kan de belasting beter opgevangen worden. Bovendien leren de pups door te bewegen hun bewegingen ook te coördineren en kracht, snelheid en richting te timen en te beheersen.
 

 

 

 

 

 

Gewrichtsproblemen

 

Heupdysplasie (HD)

Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht waarbij er ontwikkelingsstoornissen zijn in zowel de heupkom (acetabulum) als in de dijbeenkop (femurkop), die samen het heupgewricht vormen. Door die stoornissen ontstaat er speling in het heupgewricht, waardoor er botwoekeringen (artrose) kunnen ontstaan. Die artrose is verantwoordelijk voor de pijn en het manken.

 

Elleboogdysplasie (ED) en schouderdysplasie (SD)

Deze ontwikkelingsproblemen komen voornamelijk voor bij de grotere, snel groeiende rassen bij pups tussen de vier en twaalf maanden. Het zijn vormen van OCD (osteochondrosis dissecans) waarbij er een aantasting is van de kraakbeenlaag van het gewricht. Het probleem ontstaat door ongelijke belasting waardoor we kraakbeenschade in het gewricht krijgen, met artrosevorming tot gevolg. De pijn komt deels door de zwelling van het gewricht en deels door de kraakbeenschade zelf. Elleboogdysplasie is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal verschillende aandoeningen (OCD, LPA en LPC) van het ellebooggewricht.

 

Patellalluxatie

Bij pups van kleine rassen zien we vaak problemen met de knietjes, meestal in de vorm van een verschoven knieschijf of patellaluxatie. Er zijn verschillende oorzaken van patellaluxatie. Dit kan traumatisch zijn (bv auto ongeval), omwille van lichamelijke afwijkingen (bv ziekte van cushing: door verslapping van spieren en pezen wordt de knieschijf niet meer vast genoeg in de gleuf gehouden) of erfelijk.

 

 

Erfelijke aanleg.

HD/ED/SD en patellaluxatie zijn voor ongeveer 30 % erfelijk bepaalde afwijkingen. Niet alle pups van ouders met HD/ED/SD of patellaluxatie krijgen echter de aandoening en het vrij zijn van ouderdieren is géén volledige garantie dat de jonge hond klachtenvrij blijft.

 

Externe factoren.

Naast de erfelijke aanleg hebben voeding en beweging ook een grote invloed op het ontwikkelen van HD, ED en SD. Overmatige belasting door bv overgewicht, een teveel aan ongecontroleerde lichaamsbeweging, traplopen en springen op jonge leeftijd en een te snelle groei kunnen een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van de gewrichten. Voedingssupplementen en voeding kunnen de HD/ED/SD vorming positief maar ook negatief beïnvloeden. Een hond die geen erfelijke aanleg heeft, kan wel een misvormde heup krijgen door externe factoren zoals bv verkeerde voeding, verkeerde beweging of overgewicht. Een hond die wel erfelijke aanleg heeft, kan ook weer positief door externe factoren worden beïnvloed (bv voedingssupplementen) waardoor minder misvorming zal ontstaan.

 

 

Preventie gewrichtsproblemen: wat mag wel en wat niet?

Bewegingsschema

 

Om onze pup goed bespierd te houden en niet zwaar te belasten raden wij aan om een wandelschema te volgen:

We starten op de leeftijd van 8 weken met maximum 10 minuten wandelen, dus 5 minuten heen en 5 minuten terug, dit zo’n drie keer per dag. Dit mag langzaam opgevoerd worden (per maand komen er 5 minuten bij) volgens onderstaand schema:

 • 2 maanden: 10 minuten
 • 3 maanden: 15 minuten
 • 4 maanden: 20 minuten
 • 5 maanden: 25 min
 • 6 maanden: 30 minuten

Bij voorkeur gaan we één van de drie wandelingen uitbouwen terwijl we de andere twee korter houden. Een pup heeft veel rust nodig om goed te groeien. Als hij teveel energie verbruikt met lopen, rennen en spelen, blijft er weinig over…

 

Verder gaan we zoveel mogelijk gecontroleerd bewegen:

 • Geen gekke sprongen, niet in of uit de kofferbak springen.
 • Geen wilde spelletjes met bal of frisbee of…, liever zoekspelletjes (bv bal verstoppen)
 • Voorzichtig zijn met spelen met andere honden: enkel met mate en onder toezicht!
 • De beweging wordt bij voorkeur gegeven op een stabiele, gelijke ondergrond (straat, voetpad), vermijd zachte, ongelijke ondergronden aangezien die heel belastend zijn voor de gewrichten: geen regelmatige strandwandelingen voor de leeftijd van één jaar.
 • Een variatie aan ‘spelletjes’ : zoekspelletjes, gehoorzaamheidstraining, kennismaken met allerhande toestellen, zonder in de hoogte te gaan werken (lage obstakels)
 • puppyzwemmen

 

Puppyzwemmen

 

Puppyzwemmen is een uitstekende vorm van gecontroleerd bewegen. U kunt hiervoor steeds terecht bij revalidatiecentrum Elkoo. De pup leert zo op een rustige en veilige manier kennismaken met water en zwemmen.

Hydrotherapie is een vorm van bewegingstherapie waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van de hydrostatische, hydrodynamische en thermodynamische eigenschappen van water: Door de pup in water te laten bewegen kunnen we de spieren trainen zonder de gewrichten te belasten of de weerstand van het water gebruiken op spieropbouw, evenwicht, uithouding en standverbetering te verkrijgen. De druk van het water op de borstkas zorgt bovendien voor een training van de ademhalingsspieren wat resulteert in een grotere longcapaciteit en een betere algemene conditie. Primair doel van de zwemtherapie is dus spiermassa opbouwen en spiertonus verbeteren zonder de gewrichten te belasten. Wanneer we gericht rond bepaalde gewrichten gaan werken zorgt dit voor een betere stabiliteit van de gewrichten en een betere functionaliteit: de spieren gaan een soort schokdemper rond het gewricht vormen.

 

 

Ondersteunend voedingssupplement: Causus Joint Care

Causus Joint Care is een voedingssupplement voor honden en katten. Causus Joint Care ondersteunt de gewrichten en het kraakbeen tijdens het opgroeien, bij overbelasting of veroudering. Dit uniek product is samengesteld uit hoog geconcentreerde nutriënten met een synergetisch effect op de synthese en het behoud van de kraakbeenmatrix. Causus Joint Care bevat het lichaamseigen glucosamine- en chondroïtinesulfaat die deel uitmaken van de kraakbeenstructuur. Dankzij deze unieke formule draagt Causus Joint Care op een natuurlijke wijze bij tot het behoud van soepele gewrichten en sterke botten en bevordert het herstel van het gewrichtskraakbeen.

Causus Joint Care wordt aangeboden in een verpakking van 60 tabletten met volgende ingrediënten:

 • Glucosaminesulfaat: Stimuleert de vorming van nieuw en beter kraakbeen, helpt het gewricht 'gesmeerd' te houden.
 • Chondroïtinesulfaat: Een kant en klare bouwstof voor het kraakbeen. Ondersteunt de stevigheid van het kraakbeen en verhoogt de elasticiteit van de gewrichten.
 • MSM (metylsulfonylmethaan): Een natuurlijke zwavel voor een ongeremde gewrichtsfunctie, helpt de elasticiteit van het kraakbeen verzorgen. Versterkt de lichaamsproteïnen.
 • Vit C: Belangrijk bij de vorming van nieuw kraakbeen.
 • Kurkuma: Bevat krachtige antioxidatieve fytonutriënten voor het behoud van soepele gewrichten en kraakbeen.
 • Zink & Vit E: Zijn beiden antioxidanten voor het behoud van jeugdige gewrichten. Zink is een mineraal dat ook belangrijk is voor de synthese van eiwit.