Water Puppy syndroom

Dit zijn puppies die eigenlijk voor 95% uit water bestaan. Ze worden ook nog Walrus-puppie, Bulldog-puppy of Elefantiasis-puppie genoemd. Ze zijn ongeveer 2 keer zo groot als een normale pup en kunnen onmogelijk via de natuurlijke weg geboren worden.


Een pasgeboren Walrus-puppie.


Let op de gezwollen kop en de tong die uit de mond zit

Oorzaak

Er is zeker een erfelijke achtergrond. Wij op de kliniek zien dit voornamelijk in nesten van Clumber Spaniels, Brusselse Griffon en Engelse Bulldog. Telkens zien we het terug in bepaalde lijnen van de fok.

Soms wordt trauma aangegeven als oorzaak van het water puppie syndroom. Dan hebben we een baarmoederhoorn gevuld met bloederig vocht. De puppie in zo'n hoorn is meestal al dood.

Een infectie gedurende de dracht wordt soms ook aangegeven als de oorzaak van deze problemen.

Eigenlijk weten we de oorzaak niet goed.

problemen met een water puppie.

Bij ons worden deze puppies nooit aangeboden na de geboorte. Ze zorgen altijd voor problemen tijdens de bevalling. Omdat deze puppies te groot zijn kunnen ze niet doorheen het geboorte kanaal. Deze teven worden dan aangeboden voor een niet vorderende bevalling. Hierbij wordt een keizersnede gedaan.

Behandeling.

Aangezien we de oorzaak niet weten is er geen behandeling mogelijk. In gevallen waarbij teven regelmatig zulke puppies geven wordt sterk afgeraden om nog te fokken met deze teven.

Tijdens de dracht de teef zo weinig mogelijk blootstellen aan trauma en onvoorzichtig gedrag.