Artrose

Hoe ontstaat artrose?

Naarmate de leeftijd vordert zien we dat kraakbeen dat normaal soepel en elastisch is, langzaam brozer wordt. Er treden barsten op in het gladde oppervlak
en er beginnen stukjes kraakbeen los te komen.
Wanneer dit proces eenmaal gestart is, zien we dat er een vicieuze cirkel ontstaat: het ooit zeer gladde oppervlak wordt ruwer en wrijft nog meer in op het contactoppervlak.
Het gewricht wordt minder soepel omdat twee ruwe oppervlakken tegen elkaar schuren.

Er komen stukjes kraakbeen los die gaan rondzweven in het gewricht, wat blokkades kan veroorzaken. Door de irritatie komt er vocht in het gewricht, dit kan ook aanleiding geven tot een ontstekingsreactie in het kapsel. Het kapsel wordt dan vaak dikker en stijver wat de beweeglijkheid van het gewricht niet ten goede komt.

Het lichaam probeert de druk op het aangetaste gewricht laag te houden en we zien de vorming van botuitsteeksels aan de randen van het gewricht. Die scherpe randen kunnen ook pijn veroorzaken.
Er treedt op langere termijn ook een aantasting van de spieren op: ze worden zwakker en kunnen een verkorting of contractuur (dwangstand) vertonen. Hierdoor gaan de dieren manken.
Er hoeft geen onderliggende oorzaak te zijn voor artrose, wel is het zo dat bij bepaalde dieren een genetische (aangeboren) voorbeschikking is om vroegtijdige slijtage van de gewrichten te vertonen.

Bij instabiliteit kan er ook artrose optreden.
Die instabiliteit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van onvoldoende ontwikkelde of beschadigde gewrichtsbanden (Heupdysplasie, Losse Knieschijf, Gescheurde Voorste Kruisband), of van gewrichtskraakbeen dat zich tijdens de groei niet goed ontwikkelt en daardoor plaatselijk te dik kan worden en zelfs kan afbreken (Elleboogdysplasie of Schouderdysplasie)


RX van een ellebooggewricht met erge artrose ten gevolge van een niet behandelde OCD.


RX van een heupgewricht met erge artrose.

Artrose
Heupgewricht met artrose.

Welke dieren krijgen artrose?


Gewrichtsafwijkingen op jonge leeftijd (HD, ED en Schouder-OCD) die soms direct problemen geven maar soms pas op latere leeftijd als artrose merkbaar worden, komen vooral voor bij bepaalde grote hondenrassen en reuzenrassen, zoals de Duitse Herder, Labrador Retriever en de Berner Sennen.
Sommige hondenrassen, zoals de Boxer, hebben een dermate steile stand van de knie, dat beschadiging van de Voorste Kruisband en de Meniscus van de knie bij die rassen vaker voorkomt.
Een te losse knieschijf is een afwijking die bij bepaalde kattenrassen zoals de Maine Coon, vaker voorkomt.
Langdurige overbelasting van de gewrichten zoals bij overgewicht is een belangrijke oorzaak van artrose en verergert sterk de verdere achteruitgang van een artrotisch gewricht. Bovendien heeft een dier met overgewicht meer pijn bij belasting van artrotische gewrichten.

Hoe herkennen we artrose?

Dieren die kreupel zijn en hier niet binnen enkele dagen van herstellen of dieren die steeds opnieuw aan dezelfde poot kreupel worden zijn verdacht van het hebben van een gewrichtsaandoening.


Een gescheurde kruisband is een van de meest voorkomende oorzaken van artrose in de knie.

Indien het om artrose gaat valt vaak op dat er sprake is van 'startkreupelheid': bij en direct na het opstaan is de kreupelheid erger dan na even wandelen.
Artrotische afwijkingen in het gewricht zijn het best voelbaar als de smerende gewrichtsvloeistof koud en taai is, zoals na rust. Na even bewegen wordt de gewrichtsvloeistof warm en vloeibaarder, waardoor minder pijn gevoeld wordt.
Röntgenfoto's kunnen bevestigen of het om een gewrichtsafwijking gaat of bijvoorbeeld om groeipijn of een bottumor.


een foto van de knie tijdens een voorste gekruiste band operatie.

Bovendien zijn röntgenfoto's met name bij jonge dieren essentieel om vast te stellen of het om een operabele aandoening gaat. Indien operatie een optie is, kan die namelijk beter zo snel mogelijk uitgevoerd worden om de vorming van (meer) artrose zo veel mogelijk te voorkomen.


Detail van artrose bij een partieel gescheurde gekruiste band bij een Cane Corso.

Behandeling

  • In alle gevallen zal een aangepast bewegingspatroon geadviseerd worden.
  • Bij bepaalde aandoeningen kan een operatie geadviseerd worden.
  • Overgewicht dient bestreden te worden: het dier kan beter juist aan de schrale kant gehouden worden. Op de kliniek kunnen wij u begeleiden bij het dieet van uw huisdier.

  • Een natuurlijk preparaat met chondroïtinesulfaat en glucosamine zoals Causus Joint Care, heeft een versterkende invloed op de opbouw en het herstel van gewrichtskraakbeen bij de hond.
  • Een natuurlijke supplement zoals Causus Krill Care helpt ontstekingen in het gewricht voorkomen en afremmen.
  • Ontstekingsremmers/pijnstillers helpen om minder beschadigende ontstekingsstoffen in het gewricht te laten ontstaan. De artrose verergert daardoor minder snel dan zonder die medicijnen en bovendien voelt het dier minder pijn, waardoor het zich beter voelt en in beweging wil blijven, wat de gewrichten weer langer soepel houdt.
  • lasertherapie: we boekten reeds uitstekende resultaten na behandelingen met de k-laser: pijn en stijfheid nemen af, gewrichten worden soepeler en beweeglijker.
  • ACP (Autologus Conditioned Plasma) is ondertussenook niet meer weg te denken bij behandeling van artrose en de verlichting van hierbij gepaard gaande pijn.

Vooruitzichten?

Genezing van artrose is niet te verwachten. Als een operatie geadviseerd wordt dient deze om de vorming van artrose juist zoveel mogelijk te voorkomen.
Met de bovengenoemde maatregelen wordt er naar gestreefd het leven van het dier zo lang mogelijk van zo goed mogelijke kwaliteit te houden.