Gebitsverzorging en de preventie van tandsteen

A. Ontstaan van tandsteen

Uw dier heeft bij de geboorte een schoon melkgebitje meegekregen en wisselt dit voor een schoon volwassen gebit. Het onderhouden van het gebit doet een vleeseter in het wild voor het grootste gedeelte zelf.
Het vangen en verscheuren van een prooi en het fijn knagen van bindweefsel, kraakbeen en bot heeft als bijwerking een goede schurende reiniging van het gebit. Helaas leiden onze honden en katten wat hun voeding betreft een heel ander leven dan hun 'wilde voorgangers'.
Zowel de brokken als de blikvoeding die wij onze huisdieren te eten geven, doen helaas niets voor het schoonhouden van het gebit.
Afhankelijk van de samenstelling van het speeksel van een dier, zal zich zonder de reinigende werking van de 'prooiverwerking', meer of minder snel tandsteen afzetten op het gebit.

schematisch ontstaan van tandsteen.

Onder deze tandsteen kunnen zich bacteriën verzamelen en vermenigvuldigen, met een pijnlijke ontsteking van het tandvlees als gevolg.

Bij onze huisdieren moeten we daarom wel degelijk aandacht aan de preventie van tandsteen en tandvleesontstekingen besteden.
Bij uw jaarlijkse bezoek aan de dierenarts i.v.m. de inentingen, zal hij/zij het gebit altijd even controleren. Maar ook u kunt regelmatig de lippen van uw huisdier optillen en met name de hoektanden en knipkiezen (zitten vrij ver naar achteren) op de aanwezigheid van tandsteen of een tandvleesontsteking controleren.

B. Preventie van tandsteen

Uw bijdrage kan bestaan uit de volgende factoren:

  • Nooit tussendoortjes geven die niet speciaal als honden- of kattenkoekje bedoeld zijn: suiker tast het gebit aan.
  • Laat de hond kluiven op b.v. bullepezen en kluiven van runderhuid. Katten kluiven niet graag, maar zijn wel van oorsprong prooi-eters. Als vervanging van de zelf te vangen prooi, kunt u uw kat regelmatig gedroogde long geven . Door het intensieve knaagwerk en het daarbij geproduceerde speeksel reinigt het dier zijn gebit.
  • Bij sommige dieren is de neiging om tandsteen te vormen, ondanks alle voorgenoemde maatregelen, heel hardnekkig. Dit komt dan door de samenstelling van het speeksel. In dat geval is het noodzakelijk om 3 maal per week de tanden en kiezen te poetsen met een zachte tandenborstel en een speciale honden- of kattentandpasta, verkrijgbaar bij de dierenarts.

In Dierenkliniek Causus maken we gebruik van Orozyme kauwstrips® en Orozyme tandpasta®. Het voordeel hiervan is dat deze producten een aantal enzymen bevatten waardoor echt poetsen niet meer noodzakelijk is. Bovendien kunt u ook kiezen voor ons uitgebreid gamma natuurlijke snacks die bijdragen tot een verzorgd en schoon gebit.

 

 

  • Soms moet het gebit eerst onder narcose gereinigd en gepolijst worden. Door de bovengenoemde maatregelen wordt reeds aanwezig tandsteen namelijk niet verwijderd, maar de aanzet van nieuwe tandplak en nieuw tandsteen wel voorkomen. Na een gebitsreiniging onder narcose raden we absoluut aan om vanaf dat moment het gebit minstens drie maal per week te poetsen.


Een erg ontstoken mond en tandvlees bij een Jack Russell van 8 jaar.
Een extractie van maar liefst 18 tanden was noodzakelijk.