Cauda Equina Syndroom of lumbosacrale stenose

Degeneratieve lumbosacrale stenose

Lumbosacraal wil zeggen de overgang tussen de lendenwervels (lumbale wervels) en de bekkenwervels (sacrale wervels). Als er sprake is van lumbosacrale stenose bedoelt men eigenlijk dat het ruggemergkanaal op die plaats erg veel kleiner is dan normaal.  Door een of andere reden is er druk op het ruggemerg.

normale toestand thv L7-S1
normale toestand thv L7-S1

Die diameter verkleining kan veroorzaakt zijn door een hernia van de tussenwervelschijf tussen L7 en S1 of door bijvoorbeeld een subluxatie van L7-S1.


Een subluxatie van L7-S1 op gewone RX en na myelografie en bij een Duitse herder van 4 jaar oud.

een hernia van de tussenwervelschijf tussen L7-S1
een hernia van de tussenwervelschijf tssn L7-S1

symptomen

De meest voorkomende, en vaak het enige symptoom, is de progressieve scherpe pijn. Pijn thv de lendenstreek. Soms uit zich dat in manken thv de achterhand, één of beide benen. De patient kan ook geleidelijk aan moeilijkheden vertonen met rechtstaan. De hond kan ook plots pijn vertonen na opspringen of na plots recht te hebben gestaan.


Hier zie je dat de contraststof niet komt tot waar die normaal zou moeten komen.

De patient gaat meestal kreunen van de pijn als hij wilt rechtstaan. Soms zien we bij patienten dat ze aan hun staart en/of tenen beginnen kauwen en likken en dit ten gevolge van uitstraling naar die extremiteiten.

Diagnose

Aan de hand van de klinische symptomen kunnen we zeker al gaan denken in de richting van lumbosacrale problemen. We moeten er echter zeker van zijn want honden met heupproblemen kunnen soms dezelfde symptomen vertonen. Er is pijn te veroorzaken als we op de lumbosacrale overgang duwen en dit hebben we niet bij heupdysplasie.

Om onze diagnose zeker te zijn moeten we een myelografie doen. Door een contraststof in te spuiten langs het ruggemerg zien we waar en hoeveel druk er is op het ruggemerg thv de lumbosarcrale overgang. Zo kunnen we ook inschatten welke operatie techniek we kunnen toepassen en of dit wel nodig is.

behandeling

  • medicamenteus

In niet te erge gevallen kunnen we trachten met coricosteroiden (moderin) de zwelling thv het ruggemerg te verminderen. Als nabehandeling geven we dan NSAID’s zoals Rimadyl®.

  • Operatief

In de meeste gevallen moeten we operatief ingrijpen en wordt het dak van de wervel weggenomen waardoor de druk vermindert op het ruggemerg. Met een raspboortje raspen we als het ware het dak van de wervel weg waardoor het ruggemerg komt bloot te liggen.

Het dak van de wervels is weggehaald en de zenuwen liggen bloot

Met een raspboortje wordt het dak weggeraspt

Nazorg

Eerst en vooral moeten we de nodige rust respecteren. De hond zo weinig mogelijk laten opstaan en in het begin zijn wij toch geneigd om wat corticosteroiden te geven in combinatie met antibiotica.
In een later stadium krijgen de dieren nog wat NSAID’s toegediend.