Gescheurde voorste gekruiste band: extra articulaire operatietechniek

Behandeling

Het doel om een knie te behandelen met een VGB is het stabiliseren van de knie zodat er geen verdere artrosevorming meer kan gebeuren.
Er zijn wel 100 verschillende operatietechnieken om een VGB te herstellen. Bij Dierenkliniek Causus gebruiken we twee verschillende methodes, de extra articulaire stabilisatietechniek en de TTA-techniek.

Hieronder wordt de extra-capsulaire stabilisatietechniek beschreven.

De extra articulaire stabilsatietechniek heeft als voordeel dat deze gemakkelijk en snel kan gedaan worden. Deze techniek is vooral geschikt voor hondjes die minder wegen dan 15 kg.
Het systeem is hier dat de gescheurde kruisband opgevangen wordt door een soort sterke nylon draad die buiten het gewrichtskapsel geplaatst wordt.
Daarom wordt de techniek ook extra capsulaire stabilisatie techniek genoemd. Het voordeel van deze techniek is dat er bij deze draad bijna geen kans op afstoting is.

Tijdens de operatie wordt er een kunstband geplaatst achter een klein botje, de fabella, gelegen achter de femur (bovenbeen). Dan gaat deze draad door een gaatje in het onderbeen en wordt deze thv het gewrichtskapsel met een speciale crimp vastgezet.

Klik hier om een extra articulaire stabilisatie operatie te volgen in woord en beeld

Klik hier voor een filmpje over extra articulaire correctie van een kruisbandruptuur
(let op, expliciete beelden!)

Nazorg

De nazorg, die door U gedaan wordt is van cruciaal belang voor de verdere genezing van de knie van uw hond.

  • De hond dient gedurende de eerste vier weken aan de leiband te lopen (ook voor een klein plasje …).
  • Na veertien dagen komt u terug om de huidhechtingen te laten verwijderen. Vanaf de tweede week na operatie past u actieve massage toe d.w.z. strekken en buigen van het kniegewricht.
  • Vanaf de derde week kunt u starten met een wandeling, beginnende met 8 keer 2 minuten per dag opbouwend naar 8 keer 5 minuten per dag.
  • Bij revalidatiecentrum Elkoo kunt u terecht voor hydrotherapie

Na 6 weken zien wij u dan nog eens terug voor een algemene controle.

Een ander belangrijk onderdeel in de revalidatie is het geven van :

  • een voedingssupplement, Joint Care , als artrose remmer.
  • ontstekingsremmer, als artrose remmer en pijnstiller.