Hip Toggle bij een hond

Welke patienten komen in aanmerking?

De patienten die voor deze techniek in aanmerking komen zijn honden of katten van alle leeftijdscategorie waarbij er nog geen artrose is gevormd in het gewricht.


Dit is een heup die in aanmerking komt voor een Hip Toggle.

Meestal hebben ze een ongeval gehad of is de heup traumatisch uit de kom gerukt en is er geen sprake van een luxatie die al lang bezig is.

Operatie

Hierbij wordt het ligament die de heupkop in de heupkom houdt gereconstrueerd.

Tijdens de operatie wordt de heup volledig geluxeerd en wordt op de plaats waar het ligament normaal zit, een gat geboord in de dijbeenkop en in de heupkom.
Door deze twee gaten wordt er een kunstband vastgemaakt.


Het "gat" in de femurkop waar de hip toggle door moet. Rechts de Hip Toggle

Er wordt een toggle geplaatst in het bekken, via deze toggle gaat er een niet verteerbare draad door de heupkop, door deze draad aan te spannen wordt de dijbeenkop in de heupkom getrokken en wordt de stabiliteit van het heupgewricht zo verzekerd.

De dieren gaan vrijwel direct na de operatie steunen en als de nabehandeling goed gedaan wordt heeft dit een goeie prognose.

nabehandelig

De nazorg, die door U gedaan wordt is van cruciaal belang voor de verdere genezing van uw hond zijn heup.
  • De hond dient gedurende de eerste vier weken aan de leiband te lopen (ook voor een klein plasje …).
  • Na veertien dagen komt u terug om de huidhechtingen te laten verwijderen. Vanaf de tweede week na operatie past u actieve massage toe d.w.z. strekken en buigen van het heupgewricht.
  • Vanaf de derde week kunt u starten met een wandeling, beginnende met 8 keer 2 minuten per dag opbouwend naar 8 keer 5 minuten per dag.
  • Voortaan kunt u in ons revalidatiecentrum "Elkoo" terecht om de revalidatie van Uw hond te versnellen en aangenamer te maken. Hierbij gaat de hond verschillende sessies ondergaan van hydrotherapie waar door de gewichtloosheid de heup veel sneller zal gebruikt worden.
Na 6 weken zien wij u dan nog eens terug voor een algemene controle.
Een ander belangrijk onderdeel in de revalidatie is het geven van :
  • ontstekingsremmer, rimadyl, als artrose remmer en pijnstiller.

Een operatie in woord en beeld

Een voorbeeld van zo'n operatie vind je hier.