Knieproblemen

Algemene uitleg over knieproblemen.

De knie zit zeer slim in elkaar maar wel complex. Enkele belangrijke structuren zijn de kniebanden, de kruisbanden, de kniepees, de knieschijf, de menisci en natuurlijk de gewrichtsoppervlakken van het dijbeen en het scheenbeen die het uiteindelijke kniegewricht vormen.
Knieproblemen komen zeer regelmatig voor en zijn ofwel het gevolg van een aangeboren afwijking ofwel het gevolg van een blessure. Het is van groot belang dat een blessure op tijd wordt herkend zodat tijdig een behandeling ingezet kan worden. Een behandeling kan bestaan uit rust, fysio-of hydrotherapie, medicatie, chirurgie of een combinatie van verschillende methodes. Indien een behandeling te laat wordt ingezet is de kans groot dat het gewricht al reageert met artrosevorming en op den duur zal het gewricht verstijven en pijnlijk worden bij beweging.

De patellaluxatie ( te losse knieschijf).

Een patella luxatie is meestal een aangeboren afwijking (vaak gezien bij Flatcoated Retriever, Bulldog, kleine Terriers) en in zeldzame gevallen het gevolg van een trauma. Zodra de speling te groot is zal het gewricht gaan beschadigen en daarom is snel ingrijpen gewenst. De hond zal af en toe even huppelen en een pasje overslaan. Vooral bij de Jack Russell is dit heel vaak waar te nemen. Bij tijdige chirurgische correctie is de prognose goed.


Hier is haast geen groeve te zien in de kop van de femur, met als gevolg een erg onstabiele knie.

Scheur in de voorste gekruiste band.

Het "voetbalknietje" betreft meestal een scheuring van de voorste kruisband die in veel gevallen gepaard gaat met een beschadiging van de binnenmeniscus. Dit ontstaat meestal tijdens het spelen of rennen en is op dat moment behoorlijk pijnlijk. Zeker de eerste dagen zal de hond mank lopen en de voet naar buiten plaatsen.
De beschadigde structuren zullen een heftige reactie oproepen van het gewricht en ontstekingsremmers en strikte rust zijn dan ook gewenst tenzij bij onderzoek al uitgebreide schade is ontdekt. Indien rust en medicatie onvoldoende verbetering brengen is chirurgie dringend gewenst.
Er zijn vele chirurgische behandelingsmethoden mogelijk, de chirurg dient in ieder individueel geval te beslissen wat voor de patiënt de beste behandeling is.


Een mooie foto van een partiëele kruisbandscheur.

 


Het niet chirurgisch herstellen van een voorste kruisbandscheur kan ernstige gewrichtsschade zoals artrose veroorzaken

Dieren die chronisch last van hun knie hebben zijn in sommige gevallen gebaat bij chirurgie. Sommigen zijn echter chirurgisch niet meer te helpen en moeten dan door een individuele begeleiding weer zo mobiel mogelijk worden.


Door een chronische blessure is de knieschijfgroeve ernstig beschadigd

Vele rassen hebben een verhoogd risico op knieproblemen, met name de rassen die rechte (steile) knieën hebben (Labrador, Berner Sennenhond, Boxer, Rottweiler) en een "stevige" lichaamsbouw, of kleine stevige hondjes met enigszins kromme achterpootjes (Cairn Terrier)