De gevaren van de zomer

De gevaren van de zomer

De zomer is voor velen het seizoen bij uitstek voor uitstapjes en plezier.
Helaas zijn er ook wat nadelen verbonden aan de aangename temperaturen.
Onder het motto voorkomen is beter dan genezen wijzen we u graag op enkele gevaren.

Grasaren.

Grasaren zijn eigenlijk grassen die niet gemaaid worden en zo in natuurgebieden tot volle bloei komen. Prachtig om te zien en ook erg leuk voor onze hondjes om in te spelen en te ravotten.

Die grasaren hebben echter weerhaakjes en die kunnen zich vastgrijpen in de vacht, tussen de teentjes, in de vacht, maar ook in de neus, in de gehoorgang, oogjes, keel, longen enz.
Onnodig te zeggen dat deze grasaren echte boosdoeners zijn, een grasaar kan beperkte maar ook zware gevolgen hebben!

Preventief kunnen we onze hondjes weghouden uit het lange gras en na elke wandeling de hond controleren op eventuele grasaren. Wees vooral attent op manken, niezen, plotse veranderingen in gedrag, bijten in de vacht enz. Indien u twijfelt, vraag raad aan onze dierenartsen, een niet (volledig) verwijderd grasaar kan zware gevolgen hebben!

 

Hete ondergrond

Honden en katten dragen geen schoenen dus worden hun kussentjes bij mooi weer vaak blootgesteld aan heet asfalt. Om u een idee te geven: Bij een buitentemperatuur van 25°C heeft het asfalt al een temperatuur van 51.6°C!!! Wandelingen of fietstochtjes worden ‘s zomers dus best beperkt tot korte afstanden ’s morgens vroeg of ’s avonds laat. Of nog leuker, ga zwemmen met de hond! Opgelet, ook zand kan, vooral in de duinen waar er geen afkoeling van het water is, erg snel opwarmen!

 

Oververhitting

Elk jaar opnieuw krijgen we tijdens de zomer ondanks alle waarschuwingen een pak oververhitte honden op de praktijk.
Vooral de kortsnuitige rassen (Mopshondjes, Franse en Engelse Buldoggen, Boxers enz) zijn extra gevoelig voor dit probleem.
Belangrijk dus om hier nog maar eens aandacht aan te besteden.
Wij mensen kunnen door te zweten onze lichaamstemperatuur verlagen. Een hond kan dit alleen via de voetzooltjes en door te hijgen. Een hond kan oververhit raken in de tuin of tijdens een spelletje of een wandeling, maar ook de hete auto blijft helaas nog steeds een grote boosdoener.
Bij een buitentemperatuur van 21° heeft uw auto na een half uurtje al een temperatuur van 40°!
Bij 30° is dit na tien min al 40°, laat uw hond dus NOOIT alleen in de auto, ook al is het maar voor even! Ook tijdens het wandelen of spelen kan uw hond oververhit raken. Neem in zo’n geval onmiddellijk contact op met uw dierenarts! Ondertussen kunt u: de hond geleidelijk aan afkoelen met behulp van koude handdoeken, tot 39°. (nooit ijswater gebruiken en steeds de temperatuur blijven controleren tijdens het afkoelen!)

Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden aan bv de nieren.

Preventief kunnen we bij warm weer eerst en vooral de hond niet in de auto laten, steeds zorgen voor fris water en schaduwplekken, de hond laten zwemmen indien mogelijk, hete ondergronden vermijden en de hond rustig houden. Er zijn enkele hulpmiddelen te koop zoals bv een body cooler of koelende halsband, die zeker nuttig kunnen zijn.