Wat is obesitas en hoe kunnen we dit voorkomen

Wat is obesitas?

Obesitas is een vorm van overgewicht bij honden en katten. Er zijn 2 manieren waarop we deze kunnen benaderen. Ten eerste moeten we ons afvragen waar het extra gewicht vandaan komt. Als vet het extra gewicht vormt dan spreekt men van obesitas. Vb. bij een lipoma (goedaardig vetgezwel) spreekt men niet van obesitas.

Felix weegt 9.8 kg, te dik denkt U????

Obesitas is dus een overgewicht door overtollige vetophoping in het vetweefsel.
Overgewicht is een verhoging van het lichaamsgewicht in verhouding tot de grootte en de gestalte van je hond. Dit kan ook veroorzaakt worden door aanzet van andere weefseltypes, wat het geval is bij spierhypertrofie, ascites (ophoping van vocht in de buikholte) of oedemen (ophoping van vocht in het interstitieel weefsel).

Ten tweede bekijken we het percentage gewicht! In het algemeen spreekt men van obesitas wanneer het optimale lichaamsgewicht met 15% tot 20% overschreden is.

Er zijn twee types van obesitas te onderscheiden nl. hypertrofische en hyperplastische obesitas.
Men spreekt van hypertrofische obesitas als er teveel energie wordt opgenomen en deze teveel aan energie zorgt voor een vergroting van het volume van de vetcellen. Hyperplastische obesitas komt voor als het aantal vetcellen gaat toenemen. Dit laatste type ontstaat bij dieren die reeds tijdens hun adolescentie lijden aan vetzucht.

Bij vermageren verdwijnen de vetcellen niet, maar verminderen in grootte. Iedere vetcel zal een zeker volume behouden zelfs na een vermageringskuur. Een dier dat op jonge leeftijd reeds obees is, zal de neiging behouden om de vetcellen weer op te vullen, en niet alleen moeite hebben om gewicht te verliezen maar vooral om zijn optimale gewicht te behouden na een vermageringskuur.
Naast het risico op het ontstaan van skeletproblemen bij grotere hondenrassen, is juveniele (jeugdige) obesitas een tweede belangrijke reden om dieren niet te overvoeden tijdens de groei!

Voorkomen

25 tot 30% van de honden en 1 op 4 katten die aan de kliniek worden aangeboden zijn te dik of uitgesproken zwaarlijvig. Obesitas is dus veruit de meest voorkomende en actuele aandoening op dit moment.

Dikkie weegt 12.7Kg, hij doet zijn naam alle eer aan......

De leeftijd speelt ook een rol bij onze huisdieren nl. problemen van obesitas merken we vooral bij honden en katten tussen de 6j en 9j. Op die leeftijd kan tot 50% van de dieren te dik zijn.
Eens boven de leeftijd van 11 – 12 jaar, vermindert het aantal zwaarlijvige honden en katten en de frequentie aan magere en cachectische dieren stijgt.