Onze dierenartsenpraktijk
Anicura Dierenkliniek Causus bestaat sinds april 1996 te Oudenburg, gelegen tussen Oostende en Brugge. De praktijk is ontstaan uit het idee dat ook in diergeneeskunde steeds meer vraag is naar kwalitatieve dienstverlening.
Deze kwaliteit kan alleen geboden worden door middel van een goede samenwerking. In onze kliniek zijn ondertussen een team dierenartsen aan het werk. Zij worden op hun beurt ondersteund door een aantal assistentes. Door de snelle uitbreiding van de vakkennis is het onmogelijk voor één persoon om zich op alle gebieden even sterk te kwalificeren. In Anicura Dierenkliniek Causus kunnen de verschillende dierenartsen zich individueel toeleggen op specifieke onderdelen van het vak. Ook aarzelen wij niet om deskundigen van buiten de praktijk te raadplegen. De expertise die we op deze manier in huis hebben biedt onze klanten de kwaliteit en dienstverlening waarop zij en hun dier recht hebben.
Ons doel bestaat erin optimale diergeneeskundige zorg te bieden op maat van uw huisdier. Ook de ervaring van het dier is een aspect dat bij ons niet uit het oog wordt verloren. Aangezien dieren een nare ervaring sneller koppelen aan een witte jas dan aan een specifiek persoon, werken wij dan ook zonder witte jassen.
Wat kunnen wij voor u doen?
De praktijk biedt door haar ruime en praktische opzet alle mogelijkheden tot een goed en indien nodig uitgebreid onderzoek van uw huisdier.
Laboratorium-, röntgenologisch-, echografisch- en endoscopisch onderzoek behoren tot de standaard mogelijkheden.
Sinds mei 2008 beschikken we ook over onze eigen CT-scan. Deze scan werd reeds in mei 2009 vervangen door een nieuwe en betere versie. Meer informatie vindt u terug op de CT-scan website.
Ook voor de jaarlijkse inentingen van uw hond of kat of voor advies over een pas gekochte pup of kitten kunt u zeker bij ons terecht.
Bij binnenkomst neemt u plaats in de wachtkamer. Deze is ingedeeld in verschillende compartimenten. Ondertussen heeft u de gelegenheid om via de folders, boekjes en posters uw dierenkennis te vergroten.
Zodra u aan de beurt bent neemt u plaats in een van de vier consultatiekamers. Samen met u bespreekt de dierenarts uw dier en beantwoordt uw vragen. Hierna volgt het onderzoek van het dier en kan een behandeling gestart worden.
Soms wordt er een afspraak voor een vervolgonderzoek of een operatie gemaakt.
Er wordt zoveel mogelijk met drie dierenartsen tegelijkertijd gewerkt, zodat u snel geholpen wordt en niet lang hoeft te wachten.
Het kan soms nodig zijn een uitgebreider onderzoek te gaan doen alvorens een exacte diagnose te stellen. Een röntgenfoto of RX is een van die mogelijkheden. Het is vaak noodzakelijk om het dier even een rustgevend middel toe te dienen omdat de houding waarin de foto genomen moet worden niet altijd even comfortabel is.
De dierenarts controleert met een bloedonderzoek snel en efficiënt hoe het met de gezondheid staat. En mocht er iets aan de hand zijn: hoe eerder de juiste diagnose gesteld wordt, des te groter de kans op genezing. Een labo-onderzoek geeft snel veel informatie over belangrijke organen zoals lever, pancreas en nieren, maar ook over het afweersysteem, ontstekingen, bloedarmoede en dergelijke.
Wanneer maken we een echo?
Onze nieuwe echograaf.
De meest voorkomende reden om een echografie te maken is dezelfde als bij mensen, namelijk als we willen weten of uw huisdier zwanger is. In de meeste andere gevallen zijn we op zoek naar een afwijking in het lichaam. Vooral de blaas, prostaat, baarmoeder, het hart, de lever, de nieren en de milt worden veelvuldig onderzocht op onze praktijk.
In mei 2008 gingen we over tot de aankoop van een CT-scan, zodat we niet meer afhankelijk zouden zijn van de Universiteit van Gent om een CT-scan te laten maken.
Ook is het zo dat een CT-scan veel meer mogelijkheden biedt dan een radiografie of een echografie. Een jaar later (mei 2009) investeerde Causus in een nieuwe CT-scan, een Philips MX 8000 dual, met veel meer mogelijkheden dan de vorige versie.
Deze CT-scan is het neusje van de zalm voor onze kliniek.
Lees meer over de werking van de CT-scan.
Er kunnen veel redenen zijn waarom uw huisdier moet worden geopereerd.
Of het nu gaat om een zogenaamde routine-operatie zoals een sterilisatie of een castratie van uw hond of kat, of om bijvoorbeeld een knieoperatie: uw dier is bij ons in goede handen en wordt met de grootst mogelijke zorg omringd en behandeld.
De kennels, allemaal voorzien van druppeltellers.
In onze praktijk hebben we twee aparte afdelingen met 36 kennels waarin de dieren verblijven die voor behandeling korter of langer bij ons moeten blijven.
Het spreekt vanzelf dat deze dieren behoefte hebben aan rust.
Deze afdelingen zijn daarom enkel toegankelijk voor de dierenartsen, assistentes en de eigenaar van de patiënt..
Geneesmiddelendepot
In ons geneesmiddelendepot beschikken we steeds over een ruime voorraad medicatie zodat u onmiddellijk met de gepaste medicatie kan starten.