Elkoo patiënt van de maand: Mila

Dit is het verhaal van Mila!

Mila is een lief Berner Sennen teefje van twee jaar oud. Haar baasjes merkten al een tijdje op dat Mila lichtjes mankte. Toen ze op een dag in de zetel sprong, hoorden ze haar plots erg janken.  Daarna liep ze helemaal mank op de linker achterpoot. In Dierenkliniek Causus werd Mila onderzocht en een röntgenfoto genomen. Daaruit bleek dat in Mila’s linker knie de voorste gekruiste band gescheurd was.
Mila moest een operatie ondergaan waarbij de knie opnieuw gestabiliseerd wordt. Bij Dierenkliniek Causus  wordt de techniek Tuberositas Tibiae Advancement (TTA) gebruikt bij een hond van dit gewicht.

 

Bij een TTA operatie wordt de Tuberositas Tibiae van het scheenbeen gezaagd en naar voor geplaatst door middel van een kooi. Alles wordt op zijn plaats gehouden door een plaat en twee schroeven.
Door deze verplaatsing zal de rechte knieband (van de knieschijf naar het scheenbeen) de functie overnemen van de voorste gekruiste band en bekomen we terug een stabiele en belastbare knie.

De eerste zes weken na de operatie kreeg Mila strikte bench rust en medicatie voorgeschreven. In die tijd kreeg het bot de tijd om rond zich de kooi terug op te vullen. Na vier weken werd een controle RX genomen en zagen we dat het vastgroeien goed verliep. Ondertussen komt Mila wekelijks revalideren door middel van hydrotherapie om de spieren terug aan te sterken.

Tijdens een hydrosessie krijgt Mila eerst een douche en wordt ze gemasseerd om de spieren op te warmen. Daarna gaat ze op de onder water loopband.  Het waterniveau wordt tot net boven de knie gebracht zodat de spieren van de achterpoten optimaal belast worden zonder dat ze haar volledige gewicht moet dragen (minimale belasting voor de gewrichten). Na haar oefeningen op de loopband wordt ze opnieuw gedouched en gemasseerd. Eindigen doen we met afdrogen waarbij een hoop knuffels  niet mogen ontbreken! Flinke Mila!

Mila’s herstel is nog steeds bezig. Er dient binnenkort nog een laatste controle foto genomen te worden. Haar baasjes kunnen nu al kleine wandelingen maken maar ze dient nog steeds rustig gehouden te worden. De volledige revalidatie na een TTA operatie duurt vier tot zes maand. Maar we zijn op de goeie weg!

Comments are closed.