Gevaren van de zomer: Oververhitting

Oververhitting

 

Elk jaar opnieuw krijgen we tijdens de zomer ondanks alle waarschuwingen een pak oververhitte honden op de praktijk.
Vooral de kortsnuitige rassen (Mopshondjes, Franse en Engelse Buldoggen, Boxers enz) zijn extra gevoelig voor dit probleem.
Belangrijk dus om hier nog maar eens aandacht aan te besteden.

Wij mensen kunnen door te zweten onze lichaamstemperatuur verlagen. Een hond kan dit alleen via de voetzooltjes en door te hijgen. Een hond kan oververhit raken in de tuin of tijdens een spelletje of een wandeling, maar ook de hete auto blijft helaas nog steeds een grote boosdoener.
Bij een buitentemperatuur van 21° heeft uw auto na een half uurtje al een temperatuur van 40°! Bij 30° is dit na tien min al 40°, laat uw hond dus NOOIT alleen in de auto, ook al is het maar voor even! Ook tijdens het wandelen of spelen kan uw hond oververhit raken. Neem in zo’n geval onmiddellijk contact op met uw dierenarts! Ondertussen kunt u: de hond geleidelijk aan afkoelen met behulp van koude handdoeken, tot 39°. (nooit ijswater gebruiken en steeds de temperatuur blijven controleren tijdens het afkoelen!)

Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden aan bv de nieren.

Preventief kunnen we bij warm weer eerst en vooral de hond niet in de auto laten, steeds zorgen voor fris water en schaduwplekken, de hond laten zwemmen indien mogelijk, hete ondergronden vermijden en de hond rustig houden. Er zijn enkele hulpmiddelen te koop zoals bv een body cooler of koelende halsband, die zeker nuttig kunnen zijn.

Comments are closed.