Hydro Patiënt van de maand: Tashi

Tashi is een  Cairn Terriër van 8 jaar oud. Vijf jaar geleden zakte Tashi plots door haar achterpootjes. De dierenarts stelde hierna de diagnose van patellaluxatie of losse knieschijven. De oorzaak hiervoor kan traumatisch geweest zijn maar evengoed, door Tashi’s sterke karakter, iets dat al langer aan de hand was. Ze heeft er evenwel nooit over geklaagd. Er werd medicatie opgestart. In het begin leek dit te helpen maar na een tijdje kreeg Tashi meer en meer last. De dierenarts stelde voor om de medicatie op te drijven aangezien een operatie volgens hem geen zin had.

Sinds vorige zomer had Tashi zoveel last dat ze niet meer wilde stappen. Haar baasjes merkten op dat ze echt niet meer gelukkig was in haar huidige situatie. In december leerden ze dierenkliniek Causus en revalidatiecentrum Elkoo kennen. Tashi’s baasjes kwamen vervolgens met haar op consultatie.

Er werden röntgen foto’s genomen van Tashi’s knieën. Hieruit werd duidelijk dat ze hele erge artrose en artritis heeft in beide knieën.

In de rode cirkels zien we de artritis op de beide knietjes van Tashi

In de rode cirkels zien we de artritis op de beide knietjes van Tashi

Opmerking: Verschil artrose en artritis

Artrose is slijtage in het gewricht die veroorzaakt wordt door ongewenste wrijving. Het gezonde kraakbeen wordt vervangen door bindweefsel en geeft extra been- en bindweefselvorming. Dit verhinderd het normaal soepel bewegen van een gewricht. Door artrose verloopt de beweging stroever en pijnlijker.

Artritis is een ontsteking in het gewricht. Ontsteking geeft vijf typische symptomen: pijn, zwelling, roodheid, warm aanvoelen van het gewricht en eventueel ook koorts. Het ontstoken gewricht kan zo pijnlijk zijn dat de hond het niet meer wil belasten.

Artritis en artrose bestaan vaak naast elkaar. Bij artrose krijg je vaak artritis en als gevolg van artritis ontstaat artrose.

Voor Tashi werd opnieuw gepaste medicatie opgestart maar deze bood niet de mogelijke verlichting. Tashi’s baasjes kregen toen twee opties. Ze konden zich een rolstoel aanschaffen waar haar beide achterpootjes in vast zouden zitten. Hiermee zou ze wel terug kunnen rondstappen omdat ze de pijnlijke gewrichten niet meer moet belasten. Maar dit zou uiteraard wel een beperking voor haar zelfstandigheid betekenen. Hierbij zou ze ook nog steeds levenslang medicatie moeten krijgen. Een tweede mogelijkheid was operatie van beide achterpoten, namelijk artrodese van de knieën. Artrodese is een operatie waarbij het gewricht volledig wordt vastgezet door middel van platen, schroeven en/of pinnen. Hierdoor verliest het gewricht uiteraard zijn normale beweeglijkheid.

De eigenaars kozen ervoor om Tashi te laten opereren. Dit hield in dat ze twee maal een operatie moest ondergaan met 8 weken tussen elke operatie. Daarna moesten ze ook rekening houden met  een revalidatieperiode van verschillende maanden. Het gevolg zou wel zijn dat Tashi terug zelfstandig en pijnloos kan stappen. Zo werd Tashi na een week geopereerd aan haar rechter achterpoot en na 9 weken aan haar linker achterpoot.

Tussendoor kwam ze voor hydro- en lasertherapie in revalidatiecentrum Elkoo. Na de eerste operatie kon ze al heel snel enkele stappen zetten op haar geopereerde poot. Haar niet geopereerde linker achterpoot vertrouwde ze veel minder en durfde ze nog steeds niet op de grond te plaatsen.

het resultaat na de tweede operatie

het resultaat na de tweede operatie

 

Ondertussen heeft Tashi al de tweede operatie ondergaan en begint ze haar eerste volwaardige stapjes te zetten. Ze komt nog steeds wekelijks voor laser- en hydrotherapie en als ze voldoende hersteld is gaan we uiteindelijk ook de medicatie proberen verder af te bouwen.

Comments are closed.