Aramis, de Westie met slokdarmobstructie

  • Aramis 1
    Aramis 1
  • aramis 2
    aramis 2
  • aramis 3
    aramis 3

 

Patiënt van de week: Aramis

Aramis is een West Highland White Terrier van anderhalf jaar die werd aangeboden met een verhaal van koorts, geen eetlust en nu plotse ademnood. Op de radiografie van de borstkas was er een groot en scherp vreemd voorwerp te zien in de borstkas, gelokaliseerd in de slokdarm. Daarnaast had Aramis ook een erge longontsteking door inhalatie van voedsel en braaksel (aspiratiepneumonie).

Er was al getracht door de dierenarts om het voorwerp door te duwen naar de maag maar dit was niet mogelijk. Aramis z’n maag werd geopend en via de maag kon de chirurg het vreemd voorwerp verwijderen dat vastzat net voor de maagingang. Het bleek een stuk bot en plastieken verpakking te zijn en beiden werden succesvol verwijderd. Na de operatie werd een controle endoscopie (camera onderzoek) uitgevoerd waarbij uitgebreide schade en bloeding in de slokdarm zichtbaar was. Er werd ook een controle radiografie uitgevoerd om perforatie van de slokdarm uit te sluiten.

De erge aantasting van de slokdarm wees op ulceratie en oesophagitis (slokdarmontsteking). De prognose in zulke gevallen is gereserveerd en er bestaat een grote kans op vernauwing van de slokdarm (strictuurvorming) door het littekenweefsel achteraf. De eigenares was zeer gemotiveerd en Aramis kreeg een intensieve behandeling.

72 uur na de operatie kreeg Aramis een kleine hoeveelheid voeding met contrast om te kijken of de slokdarm intact was en er geen voeding in de borstkas terecht kwam.

De radiografie was goed en Aramis mocht kleine beetjes eten krijgen.

Veertien dagen na operatie doet Aramis het zeer goed: de longen zijn volledig genezen, de buikwonde ook en de nietjes werden verwijderd! Aramis eet goed en is mooi aangekomen in gewicht.

 

 

Comments are closed.