Dematologie: Juveniele Cellulitis

  • Juveniele Cellulitis: voor de behandeling
    Juveniele Cellulitis: voor de behandeling
  • Juveniele Cellulitis: voor de behandeling
    Juveniele Cellulitis: voor de behandeling
  • Juveniele Cellulitis: vier weken na de opstart van de behandeling
    Juveniele Cellulitis: vier weken na de opstart van de behandeling

Ferdinand, een 2 maand oude Weimaraner reu werd bij ons aangeboden met snel evoluerende huidklachten. Hij had sterk opgezette, hardaanvoelende lymfeknopen van de onderkaak. Zijn lippen en snoet vertoonden roodheid, zwelling en waren voorzien van nodules, papels en puistjes. Ter hoogte van de kinregio had de huid een vochtig aspect met gele korstvorming.

Microscopisch onderzoek van enkele huidafkrabsels sloot de aanwezigheid van Demodex uit. Dit zijn mijten die gelijkaardige letsels kunnen veroorzaken bij jonge honden. Op een afdrukpreparaat van de letsels waren er geen bacteriën aanwezig, maar wel twee verschillende soorten witte bloedcellen.
Zowel de letsels als het microscopisch onderzoek leidden ons tot de diagnose van ‘juveniele cellulitis’.

Er is weinig gekend over het exacte ontstaansmechanisme van deze aandoening. Het staat echter wel vast dat de ontstekingsprocessen in de huid ontstaan ten gevolge van een stoornis is de immuniteit. Bepaalde rassen zoals de Golden Retriever, Labrador Retriever, Teckel, Lhasa Apso, … zijn gevoeliger voor de aandoening. ‘Juveniele cellulitis’ dient steeds intensief behandeld te worden aangezien de honden zich vrij ziek kunnen voelen en het kan leiden tot ernstige littekenvorming. De enige wetenschappelijk onderbouwde therapie is een combinatie van hoge dosissen cortisone volgens afbouwend schema en een specifiek antibioticum die de immuniteit tempert. Ferdinand werd met dergelijke medicatie behandeld en daarnaast nog om de twee dagen gewassen met een antibacteriële shampoo. Na 1 week behandelen was er al opmerkelijk veel beterschap zichtbaar. Na 4 weken waren de letsels praktisch volledig verdwenen. De medicatie werd nog een tijdje verdergezet aan een lagere dosis om terugval te vermijden. Ferdinand herstelde volledig en stelt het tot op de dag van vandaag erg goed.

 

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.