Echografie – Waarom?

Echo abdomen

We gaan een echo abdomen uitvoeren wanneer we op zoek willen gaan naar afwijkingen van bijvoorbeeld de blaas(wand), de baarmoeder, het hart, de lever, de nieren, de milt, de maag, de darmen …..maar ook van de baarmoeder, eierstokken, prostaat, testikels, enz.

De leukste echo’s van het abdomen (de buik) zijn uiteraard deze waarbij we een zwangerschap vaststellen of opvolgen. Met behulp van deze ‘echo dracht’ kunnen we de groei en de evolutie van de kleintjes perfect opvolgen (groei, hartslag, beweging, hoeveelheid vruchtwater,…)

Na het onderzoek worden de bevindingen duidelijk besproken en kan er eventueel een therapie worden opgestart.
Doorverwijzende dierenartsen ontvangen steeds een uitgebreid verslag met beelden.

Echocardio

Vaak wordt uw huisdier doorverwezen voor een echocardio na bv het horen va  een hartruisje tijdens een routine check-up, of bij kortademigheid, of pulmonaire hypertensie (abnormale verhoging van de bloeddruk in de longen)

Bij een echocardio krijgen we een hele hoop informatie over de werking van het hart: dikte, uitzicht en werking van de hartspier, het functioneren van de kleppen, vorm functie en grootte van de kamers, eventuele aanwezigheid van vocht in het hartzakje of op de longen, opsporen van ontstekingen, tumoren.

Na het onderzoek worden de bevindingen haarfijn uitgelegd en kan er eventueel een therapie worden opgestart.  Doorverwijzende dierenartsen ontvangen steeds een uitgebreid verslag met beelden.

Comments are closed.