Radiologie – Screening – HD ED SD

  • screening HD ED SD
    screening HD ED SD
  • rx heupen
    rx heupen

HD- (Heupdysplasie) ED- (Elleboogdysplasie) en SD- (Schouderdysplasie) onderzoek.

Heupdysplasie (HD) is een veel voorkomende aandoening bij diverse hondenrassen.  Deze aandoening bestaat uit een complex van factoren die aanleiding geven tot een (pijnlijk) disfunctioneren van een of beide heupen. Hierbij is er sprake van aangeboren en/of verkregen misvorming van de heupgewrichten.

Elleboogdysplasie (ED) Ellebooogdysplasie is een verzamelnaam voor drie verschillende aandoeningen (OCD, LPA en LPC) van het ellebooggewricht. Deze kunnen ontstaan vanaf een leeftijd van ongeveer 5 maanden.
Schouderdysplasie (SD) Is een vorm van OCD die voornamelijk voorkomt bij de grotere, snel groeiende rassen en bij pups tussen de vier en de twaalf maanden

Hier ziet u een voorbeeld van digitale rx opnames van heupen en ellebogen.

Dierenkliniek Causus raadt aan elke hond te screenen op HD, ED en SD rond de leeftijd van één jaar. Omdat wij van mening zijn dat iedere hond objectief moet worden beoordeeld, worden alle officiële HD- , ED- en SD foto’s onder gelijke omstandigheden en dus onder sedatie gemaakt.

De vereiste houdingen en het indraaien van de knieën zijn te belastend voor de meeste niet gesedeerde honden.  Ook voor het maken van de officiële foto's van heupen, ellebogen en schouders die bij enkele rassen verplicht gesteld zijn alvorens er met een hond mag gefokt worden, kunt u in onze praktijk terecht.

 

Comments are closed.