Rita, het konijn met baarmoederontsteking

 • Konijn Rita
  Konijn Rita
 • rita dik
  rita dik
 • echo rita
  echo rita
 • Konijn Rita 4
  Konijn Rita 4
 • Konijn Rita 5
  Konijn Rita 5
 • Konijn Rita 6
  Konijn Rita 6
 • Konijn Rita 7
  Konijn Rita 7
 • Konijn Rita 9
  Konijn Rita 9

Rita is een vrouwelijk konijn (voedster) van 2 jaar en 11 maanden die niet gesteriliseerd was. De eigenaars kwamen met haar op consultatie omdat ze een verdikte buik  hadden opgemerkt en omdat het dier wat minder eetlust vertoonde.

Op het klinisch onderzoek werd een gezwollen en fluctuerend abdomen opgemerkt. We besloten om een echografie van het abdomen van Rita te nemen. Op de echografie zagen we een opgezette uterus (baarmoeder). De opgezette uterus was met vocht gevuld. Dit noemen we een hydrometra.
We  besloten om over te gaan tot chirurgie waarbij we de uterus (baarmoeder) en de ovaria (eierstokken)  zouden verwijderen. Rita werd eerst intramusculair (injectie in de spieren) verdoofd. Daarna werd een katheter in het oor aangebracht en werd ze via de katheter verder onder narcose gebracht.

Baarmoederontsteking of pyometra wordt dikwijls vastgesteld bij vrouwelijke konijnen die niet gesteriliseerd zijn. Indien de uterus gevuld is met vocht wordt dit een hydrometra genoemd.
Een baarmoederontsteking ontstaat doordat er bacteriën via de vagina in de baarmoeder van het konijn terechtkomen. De volgende symptomen kun je opmerken: minder/niet meer willen eten (anorexie), lusteloos, vergroot abdomen (dikke buik), uitvloei uit de vagina, veel drinken (polydipsie), veel plassen(polyurie).

Als diagnose wordt eerst een klinisch onderzoek van het konijn uitgevoerd en daarna een echografie van het abdomen.

Een behandeling met antibiotica is  vaak niet afdoende. Daarom raden wij, als dierenartsen, aan om de konijnen vanaf 6 maand te laten steriliseren.

Om een baarmoederontsteking te behandelen is er eigenlijk maar één  effectieve manier;  dat is een operatie waarbij de baarmoeder en de eierstokken worden verwijderd (ovarium hysterectomie).

De operatie verliep erg vlot en na een dagje hospitalisatie mocht Rita terug naar huis met aangepaste medicatie.
Rita kwam na 5 dagen terug op controle. Ze doet het ondertussen erg goed. De eetlust is volledig teruggekeerd en ze is weer actief. De wonde ziet er mooi uit. Zelfs de haren zijn al terug aan het groeien. Nog eventjes wachten tot de hechtingen/agraffen (nietjes) eruit mogen en dan is ze weer helemaal de oude!

Comments are closed.